Kinesere vrede over dansk kunstners coronakunstværk: - Alle ved, jeg er alt andet end racist

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Et coronarelateret kunstværk i en kunstbutik i København bliver beskyldt for racisme af kinesere.

”Racism” skrevet på et hvidt stykke papir med rød læbestift.

Det var det, der mødte den danske kunstner Love Party 3. januar.

Kunstneren, der juridisk har skiftet navn fra Søren Vilhem til Love Party, har butikken Artpusher Gallery, og i butiksvinduet hænger et stort neon-kunstværk, hvor der står ”N’ 19 Covid China”.

På baggrund af den tekst blev der af to kinesiske turister blandt andet hængt et hvidt stykke papir op på hans butiksvindue, hvor der med rød læbestift var skrevet det engelske ord for racisme.

Han har lavet et kunstværk, der skal rettes, skal genovervejes og skal føles skam over

Xue Chen, Studerende

De ophængte papirer og den dertilhørende tekst overraskede Love Party, fortæller han til TV 2 Lorry.

- Da jeg så sedlerne første gang, tænkte jeg, at det var en lille smule komisk – at det måtte være en vittighed, siger Love Party, der opdagede, hvem der hang papirerne op, da det skete igen.

- Jeg kan se, at der er to, der klistrer noget op på mit vindue. Jeg lader dem lige lave det færdigt. Så går jeg ud til dem, og så råber de efter mig, siger Love Party.

Han går over til dem på den anden side af gaden for at snakke med dem, men ifølge ham har de ikke lyst til at snakke.

Her klistrer Xue Chen sedler op pĂĄ vinduet af butikken Artpusher Gallery. Video: TV 2 Kosmopol

Kunstværk skal genovervejes

En af de personer, der var med til at klistre sedlerne op i Love Partys butiksvindue, er 24-årige Xue Chen. Hun er designer, og ifølge hende er kunstværket af Love Party, som hun så i forbindelse med en femdagstur til København, racistisk.

- I begyndelsen af covid-19 blev mange kinesere og asiater, der levede i oversøiske lande, såret og angrebet voldeligt på grund af ordet "Covid-19 Kina", siger Xue Chen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det er derfor, jeg synes, at ordet "Covid-19 Kina" er racistisk.

Xue Chen, der studerer i London, har derfor et klart budskab til kunstneren Love Party.

- Han har lavet et kunstværk, der skal rettes, skal genovervejes og skal føles skam over, skriver hun.

Xue Chen står ikke alene med sin forargelse over kunstværket.

Også for den kinesiske turist Rafael Yu, som TV 2 Lorry møder foran Artpusher Gallery søndag, vækker kunstværket harme.

- Jeg bliver så vred, når jeg ser det, siger Rafael Yu og fortsætter:

- Jeg synes, at det billede er en total diskrimination af race. Der er ikke bevis for, at covid-19 er skabt af kinesere, siger han til TV 2 Lorry.

Love Party mener dog, at hans kunstværk bliver misforstået. Han påpeger, at det er en storm i et glas vand og understreger, at hvis hans værk var racistisk, var det nok kommet frem noget før.

- Der er ikke noget, der er rigtigt og forkert. Jeg kan lave min kunst med en tanke. Det kan godt være, at de synes, det er racistisk. Jeg er på ingen måde herre over andre menneskers fortolkninger af min kunst, siger Love Party.

Alle folk, der kender mig og min kunst, ved, at jeg er alt andet end racist

Love Party, kunstner

"Alt andet end racist"

Historien om Love Partys kunstværk og de ophængte papirer, der beskylder ham for at være racistisk, er nået helt til USA.

Det amerikanske kunstmedie Hyperallergic kalder i en artikel kunstværket for racistisk, og det, synes Love Party, er kritisabelt.

- Jeg er blevet beskyldt for alverden. De fleste ting kan jeg leve med. Jeg bliver ked af det, når jeg bliver kaldt racist. Det er ikke et fair mærkat. Alle folk, der kender mig og min kunst, ved, at jeg er alt andet end racist, siger han og påpeger, at han synes, at det er trist, når ens kunst bliver misforstået.

Love Party har dog ikke noget imod, at hans kunst og de ophængte papirer er havnet i et amerikansk netmedie.

- Jeg elsker det. Når det er sådan en idiotisk form for artikel. Det har jeg det fint med, men jeg ville hellere have, at det var en artikel, der omhandlede kunsten, siger Love Party og fortsætter:

- At jeg ofte havner i diverse medier er en del af præmissen for den type kunst, jeg laver, og det lever jeg fint med, siger han.

TV 2 Lorry har forsøgt at række ud til det amerikanske netmedie og ville gerne have spurgt dem, hvorfor de betegner hans kunst som racistisk.

De er dog ikke vendt tilbage pĂĄ TV 2 Lorrys henvendelse.

Her kan du se indslaget om kunstværket, der er blevet beskyldt for at være racistisk. Video: TV 2 Kosmopol