Hospitalet er røgfrit – men patienter kan ikke komme ind uden passiv rygning

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Patienter er utilfredse med, at de skal igennem en sky af cigaretrøg for at komme ind på Regionshospitalet Gødstrup. Ledelsen erkender problemet.

Seks gange på otte dage har Finn Sørensen besøgt Regionshospitalet Gødstrup. Han er i udredning for kræft og har hver gang irriteret sig over den røgsky, han skal igennem for at komme ind ad hovedindgangen.

- Det er så uhumsk, at de står der med røg, som kommer med ind gennem dørene, og der er fuld af cigaretskodder. Man skal ikke ryge i et sygehusområde, hvor der skal være en god ren luft, siger han.

Kun én gang er det lykkes ham og hans kone at komme ind uden at blive udsat for passiv rygning.

- Sygehuset har måske forpasset noget, for i det lille rygeskur kan der ikke komme en kørestol ind. Det er også synd, at rygerne skal stå der, hvor det er forbudt, så jeg håber, at sygehuset gør noget ved det.

Ryger føler sig ikke skyldig

Steen Jørgensen er også kræftpatient på sygehuset og en af dem, der ryger ved siden af hovedindgangen.

- Jeg gider ikke køre over i skuret, hvis det regner og blæser, for vi bliver våde på vej derover, og det blæser lige ind. Det er ikke skidesmart, når man er syg. Desuden er rygeskuret alt for lille. Det var meget bedre, hvis de lukkede af til os her ved siden af hovedindgangen.

Han trodser de rygning-forbudt-skilte, der er sat op ved hovedindgangen – ligesom mange andre. Han er aldrig blevet bedt om at flytte sig eller slukke cigaretten, og han mener da heller ikke, at det er til gene for nogen.

Video: TV Midtvest

- Røgen kan ikke engang trække derom, så det er så nemt. Jeg føler mig ikke skyldig.

Han opfordrer de utilfredse til at snakke med ham og de andre rygende patienter, for de har opbygget et rigtig godt fællesskab, hvor det gerne bliver til lange snakke foran hovedindgangen.

- Vi er en gruppe på 4-5 stykker, som har fundet sammen på tværs af afdelinger. Vi har altid en rigtig god snak og deler vores sorger og bekymringer hernede, når vi hører nyt fra lægen.

Erkender problemet

For ledelsen på Regionshospitalet Gødstrup er det ikke noget nyt problem.

- Man skal bestemt kunne komme herind uden at blive udsat for passiv rygning. Vores medarbejdere lige indenfor bliver også udsat for det. Men der er desværre ikke nogen enkelt løsning, for vi vil heller ikke være politifolk.

- Vi arbejder konstant på det og har gjort det siden og faktisk også før, at vi flyttede herud. Vi havde den samme problematik på de gamle sygehuse, siger Carsten Søndergård, der er souschef i driftsafdelingen.

De får mange henvendelser fra patienter og pårørende, som er utilfredse med røgen og har derfor også forsøgt sig med forskellige løsninger uden held.

- Vi har haft skraldespande stående uden askebægere for at signalere, at det ikke var et sted, man skulle stå og ryge, men folk gjorde det alligevel, og så blæste skodderne rundt over det hele. Så nu er der også askebægere, og som det seneste har vi sat rygning-forbudt-skilte op. Det har desværre ikke hjulpet, siger souschefen.

Video: TV Midtvest