Video viser oversvømmede veje og bygninger: - Det er en katastrofe

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Det er ikke første gang, oversvømmelserne rammer Finn Maes garage i Fole, når det regner meget.

Da Finn Maes stod op onsdag morgen, ventede der ham et syn, han efter nattens voldsomme regn havde frygtet ville ske. Oversvømmelse af garage og værksted.

- Ja, det var ikke et kønt syn. Vandet stod allerede omkring ti centimeter højt ude på græsset og vejen og godt på vej ind hos mig også, fortæller han.

Han bor i Fole. En lille sønderjysk by der ligger mellem Rødding og Gram i Haderslev Kommune.

Det er ikke første gang, at byen kommer på Danmarkskortet på grund af regn og oversvømmelser.

For små rør - når bækken svulmer op

Tilbage i juli 2021 stod det meste af Fole nærmest under vand efter et lokalt skybrud. Flere huse blev oversvømmet, og veje stod under vand.

Oversvømmelserne skyldes et frontsystem, som det meste af natten til onsdag og de tidlige morgentimer er skyllet ind over Danmark - og særligt Sønderjylland er ramt.

I løbet af de seneste 24 timer er der faldet 24,8 millimeter regn i Askov tæt på Vejen, som i tidsrummet er den højeste mængde regn i hele landet, oplyser DMI.

Hvor meget vand, der præcist er faldet i Fole, er der ingen målinger på, men sandsynligvis omkring samme mængde.

Den megen regn giver problemer i Fole. Både fordi den ligger lavt, men særligt fordi vandet fra den nærliggende Fole Bæk bliver ført under flere veje i byen gennem nogle rør, som er smallere end selve bækken, og når bækken løber fuld, kan rørene ikke følge med.

Skaden er sket

I Finn Maes' garage stod vandet onsdag morgen omkring fem centimer højt.

Ved skybruddet i oktober 2021 nåede vandet ti centimeter op.

- Det er en katastrofe. Det er for sent at redde tingene. Nu skal vi vente på, at vandet trækker væk, og fugten fordamper igen.

Kommunen lovede at gøre noget

Finn Maes er træt af, at kommunen ikke har gjort noget for at forbedre situationen, som de lovede, da Fole sidst var ramt af alvorlige oversvømmelser tilbage i 2021.

Haderslev Kommune er bekendt med problematikkerne og har allerede været forbi i byen med sandsække til beboerne, ligesom de har sørget for at varsle beredskabsstyrelsen.

Men det er ikke nok, mener Finn Maes.

- De lovede den gang at gøre noget. At se på om der kan lægges bredere rør, så de kan tage vandet. Men der er ikke sket noget.