Lokalt

Seks pædagoger tiltalt for vold og ulovlig tvang – nu begynder retssagen

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Pædagogerne er tiltalt for at have slået og begået overgreb mod fire børn. I dag starter den første af seks retsdage.

En dreng, der får holdt hovedet ned i toilettet. En anden dreng, der får taget halsgreb af en pædagog. En tredje dreng, der bliver skubbet til og slået på flere gange.

Sådan lyder beskrivelsen af en række episoder i det fem sider lange anklageskrift mod seks pædagoger.

De var alle ansat på opholdsstedet Take Care ved Maribo, der blev lukket af Socialtilsyn Øst i november 2021.

Det er vold, der er begået mod fire børn

Siw Olsen, anklager

Siden hen har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterforsket sagen, der er endt ud i tiltaler mod seks personer, der arbejdede på stedet som pædagoger. Fire af dem er tiltalt for vold, to personer er tiltalt for ulovlig tvang, mens en enkelt af de tiltalte i forvejen har en dom for forsætteligt legemesangreb, der kan blive en skærpende omstændighed.

- Det bliver en sag mod seks personer. Det vil sige seks pædagoger, og det er vold, der er begået mod fire børn. Det er foregået i 2021 over omkring ni måneder, fortalte anklager Siw Olsen til TV2 ØST i efteråret, da der blev rejst tiltale.

Tirsdag begynder retssagen, hvor der den første dag især vil være fokus på de fire børns forklaring. I løbet af januar og starten af februar følger fem yderligere retsdage, hvor de seks tiltalte skal afhøres og flere vidner vil blive afhørt.

Unge filmede voldelig adfærd

Sagen om opholdsstedet Take Care begyndte i 2021. Her havde Socialtilsyn Øst, der fører tilsyn med opholdssteder, fået flere bekymrende underretninger fra flere af de anbringende kommuner i løbet af året.

Her havde nogle af børnene fortalt om hårde magtanvendelser, mens flere episoder også var dokumenteret på video af børnene selv.

Hvem er Take Care?

Take Care drev opholdssted på tre adresser ved Maribo.

Virksomheden eksisterer stadig, men har skiftet navn flere gange siden.

Lederne bag Take Care forsøgte i 2022 at åbne et nyt opholdssted, med fik afslag. 

Disse fik Socialtilsyn Øst adgang til og udtrykte stor bekymring om underretningerne og børnenes videoer.

- Vi er hen over sommeren blevet bekendt med en del episoder, hvor der har været voldelig adfærd fra nogle medarbejdere mod nogle af de her børn. Der har været henvendelser fra forskellige kommuner, som de unge har udvist stor mod til at kontakte og fortælle deres historie. Det har gjort, at vi har politianmeldt stedet og har valgt at trække deres godkendelse, sagde Trine Stokholm, tilsynschef hos Socialtilsyn Øst.

Tilsynet valgte at lukke opholdsstedet 8. november 2021.

- Der er en alvorlighedsgrad i det, vi har set på videoerne, den form for magtanvendelser og den etik, der ligger til grund for det, der gør, at det kan vi ikke acceptere, sagde tilsynschef Trine Stokholm.

Flere episoder fra videoerne er også beskrevet i anklageskriftet. Blandet andet denne video, hvor man ser en dreng blive trukket hen over et sofabord og ned på gulvet.

En dreng bliver trukket hen over et sofabord og ned på gulvet. Video: TV Øst

I en anden video opstår der uenighed mellem en pædagog og et af de anbragte børn. Pædagogen skubber flere gange til den unge, kan man se i videoen.

Ekspert: - Det var været en del af dagligdagen

Da anklageskriftet forelå, fik lektor og ekspert i socialret ved Aarhus Universitet Caroline Adolphsen, indsigt i anklagerne mod de seks personer. Hun har fulgt sagen fra start, men hun blev alligevel overrasket, da hun så, hvad pædagogerne var tiltalt for.

- Det er meget alvorligt. Det er også derfor, at anklagemyndigheden har valgt at rejse en sag, sagde hun i efteråret.

- Det er meget alvorligt, at man systematisk og planlagt afstraffer unge. Det er meget alvorligt, at det er uden nogen som helst form for pædagogisk sammenhæng eller tanke. Det er meget alvorligt, at det er noget, der foregår adskilt fra situationerne, sagde Caroline Adolphsen.

Hun hæftede sig især ved antallet af tiltalte pædagoger, men også, at en af de tiltalte pædagoger er tidligere dømt for ”forsætteligt legemsangreb”. Det vil sige, at man med vilje har gjort skade på en anden person.

- Jeg tænker, at det desværre er værre, end det så ud fra starten. Det så ud, som om det var en fuldstændig frygtelig og ubegrundet magtanvendelse, men det viser sig så, at det har været dagligdagen. Noget, man har kunnet forvente at opleve tit, når man har været anbragt her, sagde Caroline Adolphsen til TV2 ØST.

TV2 ØST var i efteråret i kontakt med flere af de tiltalte. De var alle uforstående overfor tiltalen og mener ikke, de har gjort noget forkert.

Take Cares ledelse har flere gange afvist at stille op til et interview, men en af de daværende direktører, Adham Iskandar, udtalte således, da der blev rejst tiltale:

- Vi er naturligvis kede af det, der er sket, men det er en politisag nu. Vi tror på, at de gør deres bedste for at finde ud af, om nogen har dummet sig eller ej.

Privatoptagelser, som en af de unge selv har filmet. Her ses en ung gå ud i køkkenet. Herefter eskalerer situationen. Video: TV Øst