Lokalt

Plejehjemsdrab rystede provinsby – nu skal medarbejder for retten

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Onsdag går retssagen i gang mod drabstiltalt plejehjemsmedarbejder. Her får du hele overblikket over sagen.

Det rystede lokalsamfundet, kollegerne og alle involverede, da en midaldrende kvinde ansat på Plejecenter Tirsdalen i Randers den 14. marts blev anholdt og siden varetægtsfængslet.

TV2 ØSTJYLLAND kunne siden afsløre, at efterforskningen drejede sig om en alvorlig hændelse på plejehjemmet.

Det er en meget alvorlig sag, som vi ser meget alvorligt på

Brian Voss Olsen, leder af efterforskningen, Østjyllands Politi

I første omgang kom det nemlig frem, at der havde været flere mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald på plejehjemmet, og i maj fortalte Østjyllands Politi så, hvad kvinden på det tidspunkt var sigtet for:

Et drab og tre drabsforsøg begået mod beboere på plejehjemmet.

- I starten af marts fik vi en anmeldelse om uforholdsmæssigt mange indlæggelser fra plejehjemmet på Randers Sygehus. På den baggrund iværksatte vi en omfattende og intensiv efterforskning. Det gjorde, at vi 14. marts foretog anholdelse af den nu fængslede kvinde, som blev fremstillet i grundlovsforhør 15. marts, sagde leder af efterforskningen i Østjyllands Politi, Brian Voss Olsen, dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har stadig et stort og omfattende efterforskningsarbejde foran os. Det er en meget alvorlig sag, som vi ser meget alvorligt på, og der er mange ting, vi skal have bundet en sløjfe på, tilføjede han.

Pårørende til offer stiller sig frem

Herefter fulgte mange måneder, hvor den sigtede kvinde sad varetægtsfængslet, politiet efterforskede, og TV2 ØSTJYLLAND gravede mere frem.

En af de første kilder, der stod frem med viden om sagen, var Henrik Madsen. En pårørende til en af de formodede ofre fra Plejecenter Tirsdalen.

Han fortalte, hvordan hans 80-årige, parkinsonsramte mor var indlagt tre gange med medicinforgiftninger.

Jeg kan ikke undgå at tænke, der ligger en bevidst handling bag min mors forgiftninger

Henrik Madsen, pårørende til beboer

Det blev bekræftet af morens sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND fik at se, at hun blev forgiftet med et stof af typen benzodiazepin, som, ifølge plejehjemmet, ikke var ordineret og som derfor ikke burde være i den 80-årige kvindes krop.

Samme sundhedsjournal dokumenterede, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed blev inddraget i den 80-årige kvindes sag.

- Jeg kan ikke undgå at tænke, der ligger en bevidst handling bag min mors forgiftninger. Det er forfærdeligt at tænke på, sagde Henrik Madsen om sagen.

Sagen fra Plejecenter Tirsdalen

  1. Østjyllands Politi bekræfter over for TV2 ØSTJYLLAND, at en person er blevet varetægtsfængslet. Det skulle være sket den 15. marts. Den 27. maj kommer det også frem via en orientering til byrådsmedlemmerne i Randers Kommune, at sagen handler om 'mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald', og at den fængslede er en medarbejder. Da sagen føres for dobbeltlukkede døre, er det hemmeligt, hvem personen er, og hvad personen er sigtet for.

  2. TV2 ØSTJYLLAND fortæller, at Styrelsen for Patientsikkerhed den 17. marts 2022 aflagde Plejecenter Tirsdalen et besøg på baggrund af en henvendelse om muligt svigt i medicinhåndteringen. Styrelsen vurderer samlet, at der er 'mindre problemer af betydning for patientsikkerheden på stedet'. Ifølge én af landets førende sundhedsjurister, Kent Kristensen, kan det hænge sammen med, at bekymringen om medicinhåndteringen var knyttet til den medarbejder, der få dage før var blevet anholdt, hvorfor problemerne kunne anses som løst.

  3. Henrik Madsen står frem via TV2 ØSTJYLLAND og fortæller, hvordan hans 80-årige parkinsonsramte mor er blevet indlagt tre gange med medicinforgiftninger. Det bekræftes af hendes sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har fået lov at se, at hun er blevet forgiftet med et stof af typen benzodiazepin, som hun, ifølge plejehjemmet, ikke får. Samme sundhedsjournal dokumenterer, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed bliver inddraget i den 80-årige kvindes sag.

  4. TV2 ØSTJYLLAND afslører, at fire beboere på Plejecenter Tirsdalen den 27. februar blev indlagt med det, der bliver kaldt 'lignende symptomer'. Tre af dem blev senere genindlagt, hvilket betragtes som 'meget usædvanligt'. Oplysnin- gerne stammer fra en orientering, som plejehjemmets leder, Susanne Tvede, sender til pårørende den 12. marts. Her fortæller hun også, at hun, medarbejdere, pårørende og beboere er blevet afhørt, og at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed er inddraget.

  5. Det kommer frem, at en behandler i forbindelse med Henrik Madsens 80-årige mors indlæggelser noterer, at der i efteråret 2021 er forsvundet medicin fra plejehjemmet af samme type, som der er fundet i den 80-åriges krop. Det kan Randers Kommune ikke be- eller afkræfte, da kommunen ikke kan svare på spørgsmål i relation til den verserende sag.

  6. Østjyllands Politi løfter sløret for, hvad den anholdte kvinde i sagen er sigtet for. Hun er foreløbig sigtet for et drab og tre drabsforsøg. Ifølge sigtelserne skulle den mistænkte kvinde bevidst have givet forkert og farlig medicin til de fire ofre, hvilket, ifølge sigtelserne, var en medvirkende årsag til, at en ældre kvinde afgik ved døden, og at en anden ældre kvinde og to ældre mænd blev indlagt stærkt svækkede.

  7. En søn til den anholdte og varetægtsfængslede kvinde fra Plejecenter Tirsdalen står frem og fortæller, hvordan han oplever sit livs værste mareridt. Han undrer sig over, at sagen stadig er så lukket, og er overbevist om, at hans mor er uskyldig.

  8. I kølvandet på sagen fra Plejecenter Tirsdalen har Randers Kommune valgt at kigge medicinhåndteringen efter i sømmene.

  9. En ambulanceredder fortæller om sine oplevelser på Plejecenter Tirsdalen i tiden fra den 27. februar og nogle uger frem. Det var meget unormalt og usædvanligt, at man blev kaldt ud til det samme plejehjem med lignende sager, lyder det fra ham.

  10. TV2 ØSTJYLLAND kan afsløre, at der bliver sat forskellige tiltag i værk efter den 3. marts, hvor sagen på Plejecenter Tirsdalen begynder at rulle. Personalet skal nu arbejde to og to, når der håndteres medicin. Der sættes gang i kontrol og optælling af medicin hos alle beboere. Der kaldes ekstra mandskab på arbejde om aftenen og natten. Og så sættes der fast vagt på to boliger, fremgår det af dokumenter hos Randers Kommune.

  11. Østjyllands Politi melder nu ud, at man er færdige med efterforskningen i sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers. Den anholdte kvinde er tiltalt for drab og drabsforsøg.

Forsvandt medicin

Kort efter gav plejehjemmets leder, Susanne Tvede, en orientering, hvor det kom frem, at fire beboere på Plejecenter Tirsdalen den 27. februar blev indlagt med 'lignende symptomer'.

Tre af dem blev senere genindlagt med samme symptomer, hvilket blev betegnet som 'meget usædvanligt'.

Og mystikken vedrørende de mistænkelige hændelser steg yderligere, da TV2 ØSTJYLLAND kunne afsløre, at der var forsvundet medicin fra stedet i efteråret 2021 af samme type, som blev fundet i Henrik Madsens 80-årige mor.

Det er meget uvirkeligt, og alle i familien er i chok og dybt rystede. Ingen af os havde set den komme

Søn til den anholdte kvinde

En måned senere kom så de første reaktioner fra familien til den sigtede i sagen.

Kvindens ene søn fortalte til TV2 ØSTJYLLAND, hvordan han oplevede sit livs værste mareridt.

Han undrede sig på det her tidspunkt over, at sagen stadig var så lukket, og han var overbevist om, at hans mor var uskyldig.

- Det er meget uvirkeligt, og alle i familien er i chok og dybt rystede. Ingen af os havde set den komme, sagde sønnen.

Øget kontrol på plejehjemmet

I sommer kom det så frem, at genindlæggelserne og de mystiske hændelser på Plejecenter Tirsdalen fik plejehjemmets ledelse og Randers Kommune til at reagere i begyndelsen af marts.

Altså før den ansatte blev anholdt.

Her blev der indført regler om, at personalet skulle arbejde to og to, når der blev håndteret medicin, ligesom ledelsen satte gang i kontrol og optælling af medicin hos alle beboere.

Der blev desuden kaldt ekstra mandskab på arbejde om aftenen og natten, og så blev der sat fast vagt på to boliger, fremgik det af dokumenter hos Randers Kommune.

Herfra gik der fire måneder uden meget nyt i Tirsdalen-sagen. Ad flere omgange accepterede den sigtede kvinde at få forlænget sin varetægtsfængsling, uden der reelt blev taget stilling til, om hun kunne blive løsladt. Hun gik altså frivilligt med til at blive i fængsel.

Hun ventede formentlig bare på, at en endelig retssag kunne gå i gang, og den kom et skridt nærmere den 22. november.

Tiltalt for ét drab og syv drabsforsøg

Her meddelte Østjyllands Politi, at man var færdig med efterforskningen, og anklagemyndigheden havde vurderet, at plejehjemsmedarbejderen skulle tiltales for ét drab begået mod en kvindelig beboer og syv forsøg på manddrab begået ad flere omgange mod tre øvrige beboere.

Derudover blev hun tiltalt for tyveri af medicin, for at være i besiddelse af medicin uden recept samt tjenestemisbrug.

Hun er helt brudt sammen og meget påvirket af anklagerne.

Henrik Garlik, forsvarsadvokat

I tillæg til fængselsstraf kræver anklagemyndigheden, at kvinden ikke længere må arbejde som social- og sundhedshjælper.

Anklagerne rystede kvinden, lød det fra hendes forsvarer Henrik Garlik.

- Hun er helt brudt sammen og meget påvirket af anklagerne.

- At man sidder varetægtsfængslet i en retsbygning, og så får at vide, at man er tiltalt for et drab og syv drabsforsøg er naturligvis hårdt, sagde han.

Anklagerne mod kvinden

 1. Manddrab

  Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have dræbt en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.

 2. Forsøg på manddrab

  Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

 3. Forsøg på manddrab

  Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

 4. Forsøg på manddrab

  Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

 5. Forsøg på manddrab

  Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

 6. Forsøg på manddrab

  Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

 7. Forsøg på manddrab

  Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

 8. Forsøg på manddrab

  Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

 9. Tyveri af medicin

  Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedhjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.

 10. Tjenestemisbrug

  Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.

 11. Medicin uden recept

  Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.

  Anklagemyndigheden ønsker desuden at fratage kvinden retten til at virke som social- og sundhedshjælper.

Forklaringer kommer i retten

Forsvareren slog samtidig fast, at den drabstiltalte kvinde nægter sig skyldig.

I alt er hun tiltalt for 11 forhold og af anklageskriftet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået indblik i, fremgår det blandt andet, at drab og drabsforsøg ifølge anklagemyndigheden altid blev begået om aftenen mellem klokken 15 og 23, når kvinden var på arbejde som social- og sundhedshjælper på en bestemt afdeling på Plejecenter Tirsdalen.

Hendes forklaring på, hvorfor det netop var i det tidsrum, hvor hun var på arbejde, at beboerne ifølge anklagerne blev forgiftet, får vi under de første dage i retten onsdag og torsdag i denne uge.

Der ventes dom i sagen til februar.