Lokalt

Hesteejere må holde nytår i staldene: - De pisker rundt i vild panik

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Hesteejere minder om, at man ikke må bruge fyrværkeri nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold.

Mange er efterhånden klar over, at bulder og brag fra fyrværkeri kan få de fleste hunde til at ryste af angst.

Men der er færre, der tænker over, at også heste og andre dyr bliver skræmt fra vid og sans, når nytåret står for døren.

For mange hesteejere har det den konsekvens, at nytårsaften bliver fejret i eller i nærheden af stalden hvert eneste år.

Jeg har oplevet, at de pisker rundt på marken i vild panik

Maria Textor, hesteejer, Sundby

Sådan er det for Maria Textor, der ejer ni heste og bor på et nedlagt landbrug i Sundby på Falster.

- Jeg er bundet til hjemmet. Jeg ville have det meget skidt med at tage nogen steder, hvor der ikke er opsyn med hestene. Jeg ville simpelthen ikke kunne slappe af og hygge mig, siger hun.

Når raketterne flyver til vejrs og lyser himlen op, reagerer flere af Maria Textors heste meget voldsomt.

- Jeg har oplevet, at de pisker rundt på marken i vild panik, og så bliver man jo bekymret for, om de vælter hegnet og løber væk, forklarer hun.

Væltede hegn i panik

For seks år siden var det tæt på at gå rigtig galt.

Maria Textor var kort forinden flyttet til ejendommen i Sundby, og hun havde tidligere haft sine heste opstaldet andre steder. Hun var derfor ikke opmærksom på, at der blev affyret fyrværkeri i løbet af december, der kunne skræmme hestene.

- Men en decembermorgen stod jeg så op, fordi jeg skulle køre min søn i skole, og så kunne jeg se, at al mit hegn var lagt ned, hegnspælene var knækket, og mine heste var væk.

I løbet af natten havde tre af hestene i panik formået at løbe flere hegn ned, og de var rendt 15 kilometer væk til en anden mark.

- Jeg er sikker på, at det har været på grund af fyrværkeri, for det var i december måned, og folk var begyndt at fyre af. Jeg kan ikke forestille mig, hvad der ellers kan få tre heste til at gå så meget i panik, at de nedlægger tre hegn og løber væk, siger hun.

På grund af oplevelsen vælger Maria Textor nu altid at tage de heste, der reagerer voldsomt på fyrværkeri, ind i staldboksen om aftenen og natten, når nytåret nærmer sig.

Ifølge Maria Textor er det ikke de høje brag, der kommer ved kanonslag, der skræmmer hestene mest. Bragene har hestene nemlig efterhånden vænnet sig til, fordi folk går på jagt i området.

- Det er mere raketter og lys og blink og knitren, som de reagerer på, siger hun.

Hvor må du anvende fyrværkeri?

Generelt om sikkerhedsafstande:

  • Du skal altid overholde den sikkerhedsafstand, der fremgår af fyrværkeriet

  • Du må ikke anvende raketter nærmere end 10 meter fra bygningsåbninger

  • Sikkerhedsafstanden fordobles i blæsevejr

I nærheden af letantændeligt materiale:

Du må ikke anvende fyrværkeri nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag, for eksempel stråtag. Samme afstandskrav gælder i forhold til halmstakke, brændebunker og anden opbevaring af let antændeligt materiale. 100 meter-grænsen gælder også ved nåletræsbevoksninger, lyngheder og andre typer af brændbar bevoksning. Hvis du affyrer raketter, er afstandskravet 200 meter til bygninger med let antændeligt tag, brændbare oplag og brændbar vegetation.

I nærheden af dyr:

Du må ikke bruge fyrværkeri nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

- Jeg tror, der er rigtig mange mennesker, der er uvidende om, at heste og andre dyr også bliver skræmte af det her, siger hun.

Hesteejere bliver hjemme

Maria Textor er langt fra den eneste hesteejer, der vælger at tilbringe nytåret hjemme, så der kan holdes opsyn med hestene.

TV2 ØST har talt med adskillelige hesteejere, der bekræfter, at fyrværkeri er hård kost for de store dyr.

- Vi har i 16 år holdt nytår herhjemme, da vores pony på 27 år er sindssygt bange for fyrværkeri. Så vi må på skift være ved ham og berolige ham hele aftenen til trods for, at vi bor på landet med få naboer, fortæller Anja Aagaard fra Rødby.

- Min kæreste og jeg har holdt nytår hjemme, som regel alene, og ude i stalden de sidste otte år, netop grundet hestene, siger Janne Jensen fra Eskilstrup.

Flere af dem, som TV2 ØST har talt med, fortæller, at de rykker helt ud i stalden ved midnatstid nytårsaften, så de kan berolige hestene i de timer, hvor flest fyrer fyrværkeri af.

Det gør Maria Textor også.

- Jeg plejer at gå derud klokken tolv med et glas champagne, for der går det jo helt grassat. Vi har også ved flere lejligheder stået og skålet ind ude i stalden, hvis det kar knaldet og braget en del derude før klokken tolv, siger hun.

I år fejrer Maria Textor nytåret derhjemme med sin kæreste. Hun håber, at flere fremover vil tænke over, om de befinder sig i nærheden af dyr, inden de hensynsløst fyrer krudt af.