0 drukneulykker ved Aarhus Havn: Ny indsats har virket

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

I 2022 har der endnu ikke været en drukneulykke ved Aarhus Havn.

Det har været et problem i mange år, men nu er løsningen måske fundet. For i hele 2022 har der endnu ikke været en dødsulykke ved Aarhus Havn.

De mange ulykker har ellers tidligere skabt heftig debat om sikkerheden ved de bynære havnearealer.

Senest var det irske Peter Byrnes, der forsvandt efter en bytur, og som halvanden måned senere blev fundet livløs i Aarhus Havn.

Her fiskes ung mand op af havnen - lægens konklusion er skræmmende. Video: TV 2 Danmark

Og tilbage i 2017 led 24-årige Nicki Langkjær samme skæbne. Og de to mænd er ikke alene om den sørgelige statistik. Der har nemlig været ti drukneulykker siden 2017.

2022 har - i modsætning til tidligere - ikke budt på ulykker med dødeligt udfald. Og her i slutningen af 2022 er antallet af personer, som brandvæsenet har reddet op af vandet halveret.

- Det er vi selvfølgelig rigtig glad for, at vi nu kan fejre et år, hvor der ikke er nogen, der omkommet i havnen, det er også sådan, det skal være, siger Jesper Kjeldsen, der er byrådsmedlem i Aarhus Kommune for Socialdemokratiet.

Mange initiativer

I begyndelsen af 2022 igangsatte Aarhus Kommune en række initiativer, der skulle sætte en stopper for antallet af ulykker.

Tilbage i september blev der sat 400 meter hegn op udvalgte steder på havnen, og i løbet af året er der blevet opsat 17 termiske kameraer, der sender en alarm til brandvæsenets vagtcentral, hvis et kamera registrerer et menneske i vandet.

Brandvæsenets redningsbåd har også fået en fast holdeplads ved havnefronten, hvilket har halveret deres udrykningstid. Og sidst men ikke mindst har kommunen lanceret en kampagne, der skulle sætte fokus på problemet.

På trods af succesen i 2022 betyder det dog ikke ifølge Jesper Kjeldsen, at man er kommet problemet helt til livs.

- Vi må også huske os selv på, at vi er en havneby. Der kommer desværre til at ske uheld i fremtiden. Men forhåbentlig har det her, vi har gjort her, været med til at mindske chance for, at der sker dødsulykker i havnen igen.