Lokalt

Her er sportsgrenen, du måske aldrig har hørt om, men som er i rivende udvikling

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Teqball er i rivende udvikling både i Danmark og på verdensplan. Denne weekend afholdes danmarksmesterskab i Grindsted.

Har du nogensinde tænkt på, hvad man får, hvis man blander fodbold med bordtennis? – Svaret er teqball, og det er en sportsgren i rivende udvikling.

- For to år siden var der nærmest ingen herhjemme, der kendte til det. Nu har vi ugentlige turneringer med mere end 50 spillere, og vi er begyndt at konkurrere på internationalt plan, siger Mathias 'Vips' Jeppesen fra Grindsted, der har ageret primus motor i at få sporten udbredt i hele landet.

Kort fortalt er teqball en sport, hvor man spiller ved et buet bordtennisbord og bruger fødder, hoved, skulder – faktisk alt andet end armene – til at støde en fodbold over på modstanderens side af bordet.

Og fuldstændig ligesom i bordtennis, så handler det om at servere boldene, så modstanderne ikke kan nå den eller laver en fejl, så man selv får point. En teqball-kamp er bedst af tre set, og i hvert set spiller man til 12 point.

- Den følelse, man får i kroppen, når man laver en fed smash, er fantastisk. Det er bedst at sammenligne med at score et fedt mål til almindelig fodbold, men her kan man bare lave mange flere på kort tid, siger Brian 'Brizze' Mengel fra Christiansfeld, der er i top-20 på verdensranglisten i teqball, som i alt indeholder 400 navne.

Udover at spille teqball, så er Brizze også kendt for at være en af landets dygtigste til at lave tricks med en fodbold – også kaldet freestyle, ligesom han spiller futsal – der er en afart af indendørs fodbold – på højeste plan i Danmark.

Alligevel har han også kastet sin kærlighed over teqball, fordi den kombinerer to vigtige aspekter.

- Jeg har altid været et konkurrencemenneske, og så kan jeg godt lide en sport, hvor der ikke er en træner, der skal bestemme over en. Jeg kan bare gøre, hvad jeg vil med bolden, og den vej igennem finde min helt egen spillestil, siger han.

Denne søndag mødes alle landets bedste teqballspillere til en stor turnering i Grindsted. Og har du stadig svært ved at forestille dig kombinationen af fodbold og bordtennis, så kig med i videoen herunder.

Video: TV Syd

Forbund på trapperne

Ifølge Mathias 'Vips' Jeppesen, der er medarrangør af søndagens turnering i Grindsted, er søndagens turnering teknisk set at betegne som et uofficielt DM, da teqball endnu ikke har et officielt forbund i Danmark.

- Men det er resultaterne fra det her DM, der er med til at afgøre, hvem der skal repræsentere Danmark ved næste års VM, fortæller han.

Dog regner han med, at de allerede i starten af det nye år kan komme i mål med at oprette et dansk teqballforbund under DIF.

Lykkes det, så vil det også udløse en gevinst fra det internationale teqballforbund, FITEQ, som vil donere 20 teqballborde til det nystartede forbund.

- Det ville være en kæmpe hjælp på vejen, og med et officielt forbund vil det også blive nemmere at søge sponsorater og fonde, så vi for alvor kan sætte skub i udviklingen, siger Mathias 'Vips' Jeppesen.

Ved det seneste VM deltog i alt 55 lande, og Danmark kom hjem med to placeringer i top 8 samt to placeringer i top 16. Begge flotte resultater, men Mathias 'Vips' Jeppesen er næsten overbevist om, at Danmark om bare fem år spiller med helt i toppen.

- Vi har ikke spillet lige så længe som mange af de andre, men vi er gode, og der er flere af dem fra det internationale forbund, der kigger mod Danmark, fordi niveauet er stigende, og fordi vi er rigtig gode til at få børnene med på vognen, siger han.

Ligesom teqball var padeltennis for få år siden en nærmest helt ukendt sportsgren i Danmark, men nærmest på rekordtid er det blevet en af de mest populære sportsgrene, og Mathias 'Vips' Jeppesen tror på, at teqball kan blive en lignende historie.

- Almindelig fodbold er jo den største sport, vi har, og i de skoler og idrætsforeninger, vi har været ude ved, har nærmest alle – selv dem der ikke normalt spiller fodbold – været helt vilde med det, fortæller han.

Han understreger, at selvom spillet er teknisk svært, så kan spillet indstilles, så alle kan være med.