De har droppet skolen og skabt et netværk for hjemmeundervisning: - Kæmpestort problem, siger ekspert
Flere børn bliver hjemmeundervist. I Odder mødes en gruppe forældre to gange om ugen for at hjemmeundervise sammen.
Når syvårige Frej har spist morgenmad, skal han i skole. Han har ikke særlig langt, for det foregår ved spisebordet med sin mor, Alice Wienke Valdgaard, som underviser.
Frej bliver hjemmeundervist, imens hans lillesøstre bliver hjemmepasset på deres gård ved Gosmer. Det er et valg, forældrene tog sammen med sønnen.
- Så spurgte vi Frej direkte, hvad han tænkte om det. Han havde slet ikke lyst til at lave andet, siger Alice Wienke Valdgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er et stort valg for en dreng i den alder?
- Ja, jeg synes, at det ville være et større valg at vælge, at han skal i skole, siger hun.
Men Frej bliver ikke undervist derhjemme alene. Familien har et netværk, som de kalder De Frie Fugle. Det er fire andre familier, som også hjemmeunderviser deres børn, og som mødes to gange om ugen.
- Jeg synes, at det er en vigtig faktor, at de kan lære sammen og videregive viden til hinanden. Både børn og voksne imellem, siger Alice Wienke Valdgaard.
Hvis de ikke havde fællesskabet med de andre familier i De Frie Fugle, så var hun ikke sikker på, at hun ville hjemmeundervise Frej.
- Børnene står lavt, når der bliver uddelt hænder
Denne dag kommer De Frie Fugle klokken 11. Her mødes de hos familien Wienke Valdgaard, og en af de andre forældre står for undervisningen – eller det, de kalder temaet. I dag er det engelsk, som begynder med en sang udenfor.
Det må også lidt være en kritik i forhold til det etablerede?
- Ja, det kan man ikke helt undgå. Jeg ser det ikke som et decideret fravalg af folkeskolen, men et tilvalg, fordi vi har mulighed for at give vores børn det her. Men der er ikke nogen tvivl om, at på nuværende tidspunkt har vi ikke lyst til at vælge folkeskolen til, siger Alice Wienke Valdgaard.
Familien har renoveret en af de gamle længer på gården, som nu er en form for klasselokale. Her trækker de ind, hvor engelskundervisningen fortsætter for de store børn, som går i 1. og 2. klasse, imens de mindre søskende laver opgaver.
Er du ikke bange for, at dine børn kommer til at mangle noget?
- Jeg tror på, at man kommer langt ved at have et grundfundament, der bygger på kærlighed og tryghed, og det er det, vores børn kommer herfra med og videre ud i systemet, siger Alice Wienke Valdgaard.
Fravalg af folkeskolen er et kæmpeproblem
Ifølge Andreas Rasch-Christensen, forsknings- og udviklingschef ved VIA University College, er det er problem, at flere vælger folkeskolen fra.
- Det er klart, at det pres, folkeskolen er under – herunder også, at man indimellem skal inkludere nogle elever, som har det rigtig svært i skolen – gør, at nogle fravælger folkeskolen. Det ved vi, og det er et kæmpestort problem, siger Andreas Rasch-Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Andreas Rasch-Christensen mener ikke, at hjemmeundervisning kan erstatte alt det, som børnene får i en folkeskole.
- Noget af det, skolen kan give, er, at man er sammen med nogle, som kan være anderledes end en selv, siger han og fortsætter:
- Skolens faglige sociale fællesskab giver noget rent læringsmæssigt, men det giver også noget i forhold til den sociale udvikling og i forhold til dannelse, siger Andreas Rasch-Christensen.