Lokalt

Aftale sikrer tusindvis fjernvarme til 2022-priser

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Kredsløb Fjernvarme A/S, der leverer varme til over 300.000 indbyggere i Aarhus, lover nu, at kunderne i 2023 slipper for prisstigninger.

Siden det i sidste uge kom frem, at fjernvarmekunderne i Odder og omegn må se frem til en prisstigning på fjernvarmeregningen på 35 procent, har det været et åbent spørgsmål, hvad fjernvarmekunderne i det øvrige Østjylland skulle forvente.

Det spørgsmål bliver nu besvaret for de ifølge selskabet 330.000 indbyggere i Aarhus-området, der får leveret fjernvarme fra kredsløb Fjernvarme. Og der er godt nyt til forbrugerne.

Der bliver nemlig ikke tale om prisstigninger i 2023. Tværtimod fastholdes prisen på 2022-niveauet. Det skriver Kredsløb Fjernvarme A/S i en pressemeddelelse.

- I en svær tid med prisstigninger og inflation er jeg glad for, at vi trods omstændighederne står med det bedst mulige udfald for kunderne, siger Bjarne Munk Jensen, administrerende direktør hos Kredsløb, i et skriftligt citat.

Skal købe dyrere kul

Som TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge kunne fortælle, er den høje varslede prisstigning i Odder forårsaget af den brand, der tidligere i efteråret gennem 29 dage hærgede en træpillesilo på Studstrupværket.

Når nu træpillerne, der ellers skulle give varme i vinteren, er futtet af, skal værket ud at købe nye brændsler, og det bliver kul, som er muligt at skaffe – og dyrere.

Blandt andre Odder Varmeværk får deres varme fra netop Studstrupværket, og derfor ender regningen hos kunderne.

- Det er jo alle kunder med tilknytning til Kredsløb, der kommer til at betale for det her, og det er rigtig mange penge, lød det fredag fra Carsten Christensen, formand for Odder Varmeværk.

Efterårets brand på Studstrupværket får i 2023 fjernvarmeprisen til at stige flere steder i Østjylland, men ikke i Aarhus. Video: TV 2 Østjylland

Direktør roser Ørsted

Ifølge Bjarne Munk Jensen er der særligt to årsager til, at aarhusianerne nu kan trække vejret roligt med tanke på næste års varmeregning.

Dels har det aarhusianske varmeværk penge på kontoen i form af et overskud – eller overdækning, som det teknisk hedder – fra 2021, og derudover har Kredsløb Fjernvarme A/S indgået en aftale med Ørsted om, at Kredsløb den kommende tid betaler for fjernvarme baseret på træpilleprisen, selvom Ørsted altså skal fyre med dyrt kul.

- Ørsted har taget et stort samfundsansvar og bidrager til at holde prisen på fjernvarme nede på trods af de høje brændselspriser, lyder det rosende fra Bjarne Munk Jensen.

Ifølge Kredsløb Fjernvarme A/S betyder det, at en modtager i et standardhus på 130 kvadratmeter kan forvente en regning i 2023 på 12.252 kroner, mens lejlighedsforbrugeren med 75 kvadratmeters lebensraum forventet skal af med 6246 kroner.

Tirsdag har TV2 ØSTJYLLAND været i kontakt med Carsten Christensen, formand for Odder Varmeværk. Han fortæller, at de mandag var til møde med Ørsted, der nu har meddelt, at de ellers store varslede stigninger bliver mindre.

Hvad det økonomisk betyder, ved han ikke præcis endnu, da varmeværket skal have regnet på det, men det bliver i hvert fald stigninger et stykke fra de ellers varslede 35 procent.

Også andre forbrugerejede varmeværker kan ifølge oplysninger fra TV2 ØSTJYLLAND få gavn af, at Ørsted selv udreder den økonomiske forskel mellem træpille- og kulpris, som ellers så ud til at ende hos forbrugerne.