Lokalt

Fugleinfluenza truer Aalborg Zoo - nu vaccineres strudsene

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

I Aalborg Zoo kan ikke alle fugle overdækkes, som myndighederne lige nu kræver, derfor vaccinerer de i stedet.

Mange af os har i løbet af de seneste år prøvet det. At få et stik for at beskytte os mod sygdom. Og det er ikke bare mennesker, der står for skud. Mandag blev strudsene i Aalborg Zoo nemlig vaccineret.

Trusselsniveauet for fugleinfluenza er af myndighederne vurderet til at være højt lige nu, og sygdommen er både konstateret blandt vilde fugle og fjerkræs besætninger. Derfor er der krav til at beskytte fugle i fangenskab og fjerkræ.

Det betyder blandt andet, at indhegninger over 40 kvadratmeter skal overækkes, så vilde fugle ikke kommer i nærheden af besætningerne, men det er ikke muligt over alt i Aalborg Zoo, hvor nogle indhegninger er for store og også rummer andre dyr - for eksempel savannen, hvor strudsene bor.

Ordnet på et kvarter

For at løse problemerne med overdækningen har Aalborg Zoo i stedet fået lov til at vaccinere fire arter med en vaccine specielt til de eksotiske dyr. Det drejer sig om strudsene, påfuglene, nanduerne og flamingoerne.

Mandag var det havens tre strudse, der stod for skud, og det var overstået på et kvarter.

Fire dyrepassere skulle der til for at få de store dyr ind og fiksere dem én ad gangen, så havens dyrlæge, Trine Hammer Jensen, kunne vaccinere.

- De tager det rigtig fint. Når de først mærker, at nu holder vi fast, så går det lynhurtigt. Det er ligesom, når vi bliver vaccineret, det varer aldrig ved, siger Trine Hammer Jensen.

Vaccinationen er vigtig, for det kan have alvorlige konsekvenser for hele parken, hvis et dyr bliver smittet.

- Det er jo op til myndighederne at bestemme, hvad der sker. Men hvis der for eksempel er en struds, der bliver smittet, skal alle strudsene helt klart aflives, for man vil aldrig tage risikoen, at de smitter til andre dyr, siger Trine Hammer Jensen.

Smittetilfælde vil også betyde, at parken skal lukke for en tid - både for besøgende, men også for at få dyr ind og ud af parken, og det kan være et problem for eksempel på onsdag, hvor chimpanserne skal flytte ud af parken. På trods af navnet kan sygdommen risikere at smitte andre dyr i Zoo end bare fuglene.

Dagens vaccination gik helt efter planen, og dyrene kan nu trygt og efter loven opholde sig udenfor.

- Jeg synes, det gik fint. Jeg er altid glad, når det går godt. De ser ud til at have det godt, så nu kommer de tilbage på savannen, siger Trine Hammer Jensen.

De fugle, der ikke vaccineres, beskyttes med mågenet, som holder vilde fugle væk.

I Aalborg Zoo kan ikke alle fugle overdækkes, som myndighederne lige nu kræver, derfor vaccinerer de i stedet. Video: TV 2 Nord