Lokalt

Danmarks største udleder starter nyt CO₂-forsøg

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Aalborg Portland vil nu begynde at fange CO₂ med et nyt anlæg. Men før det kan realiseres, skal det testes.

Der var sodavand, sandwiches og kaffe til at lune de kolde hænder.

Mandag havde Aalborg Portland inviteret politikere og andre interesserede en tur ud i kulden – programmet bød på indvielse af et nyt, grønt projekt.

Omkring 30 personer kiggede med, da direktøren for Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen, i det kolde decembervejr viste den nye satsning frem. Et såkaldt pilotanlæg til fangst af CO₂.

- Det er virkelig stort, det her. Nu er vi på vej mod en grønnere produktion, lyder det fra cementdirektøren.

Aalborg Portland er Danmarks største CO₂-udleder. Men virksomheden arbejder intenst på at reducere sin CO₂-udledning markant mod 2030.

Og med opsætningen af det nye anlæg er der allerede blevet taget et stort skridt i den rigtige retning, mener Michael Lundgaard Thomsen.

- Vi kommer meget tættere på vores mål om at nå 70 procent reducering af vores CO₂-udledning. På denne måde vil vi ende med at fange 400.000 tons CO₂ om året i 2030, siger han.

En mini version

Den nye CO₂-fanger er bygget som et forsøgsprojekt.

Den skal teste, om de nye teknologier virker. Én af dem, der har ventet længe på denne dag, er Philip Fosbøl, der er lektor ved DTU i kemiteknik. Han har nemlig været med til at udvikle anlægget.

- Vi er nødt til at starte et sted. Og nu tester vi teknologien i en lille skala. Det er bedre end at teste i stor skala, for så ville det blive alt for dyrt, hvis det nu ikke virkede, siger han.

CO₂-fangst er en teknologi, hvor den CO₂-holdige røg fra skorstenene sprayes med en særlig væske, der er designet til at binde CO₂ til sig. Når det sker, bliver der produceret store mængder CO₂-holdigt væske, som efterfølgende skal opvarmes for at frigøre CO₂'en. Til sidst nedkøles den rene CO₂ under tryk.

Og hvis forsøgsprojektet giver gode resultater, er det planen, at den nedkølede CO₂ skal lagres i enten havet eller blandes med brint og bruges som brændstof til fly. Ifølge Aalborg Portlands direktør er det den rigtige vej at gå for cementfabrikken.

- Selvom der er stor tvivl om, hvornår det bliver en af løsningerne, så er alle alligevel enige om, at det er den rigtige løsning at gå i gang med, siger Michael Lundgaard Thomsen.

En dyr investering

Men et projekt af den kaliber koster. Og det er grunden til, at det foreløbigt kun er på forsøgsordning.

- Hvis vi skal lave et anlæg til 400.000 tons CO₂, så koster det flere milliarder danske kroner. Og sådan en milliardinvestering vil være en for stor risiko for en virksomhed som Aalborg Portland, fortæller direktøren og fortsætter:

- CO₂-fangst i et samfund er ikke noget, der skal løftes af en enkelt aktør. Det er en samfundsudfordring.

Ifølge planerne skal pilotanlægget kun stå på Aalborg Portland indtil oktober næste år. Men fremtidsplanerne for cementvirksomhedens CO₂-reducering er stor.

- Jeg er overbevist om, at vi, inden 2030, har et stort CO₂-fangst anlæg, siger Michael Lundgaard Thomsen.