Dansker har sendt 85 biler til den ukrainske front – men han frygter, at Rusland lykkes med ny strategi
Jesper Lindholt lever en splittet tilværelse mellem sit hjem i Ukraine og sit sommerhus i Norsminde.
Jesper Lindholt måtte i begyndelsen af krigen i Ukraine flygte fra sit hjem ved Kyiv til sit sommerhus i Norsminde. Her bor familien fortsat, mens han pendler til det krigshærgede land, hvor han har sin virksomhed.
Men det er ikke toldfri Toblerone-chokolade og cognac, han tager med sig, når han rejser frem og tilbage.
Da TV2 ØSTJYLLAND fangede ham fredag, havde han netop forladt motorkontoret for at hente nummerplader til de syv biler, han i denne weekend kører til Ukraine sammen med andre frivillige i organisationen Biler til Ukraine.
Stadig stort behov
Dermed har de sendt 85 brugte biler fra Danmark til Ukraine for at hjælpe dem i kampen mod de russiske styrker, der stadig besætter dele af landet.
Faktisk begyndte Jesper Lindholt allerede at sende biler til Ukraine i 2014, da Krim-halvøen blev annekteret af Rusland.
- Der er ingen begrænsning for, hvor mange biler vi kunne sende derover, siger han.
Bilerne er ofte firehjulstrækkere med en del år på bagen, som de kan købe billigt. Typisk betaler de 10.000-15.000 kroner for en bil, som frivillige kører til Ukraine.
I bagagerummet er bilerne tætpakket med donationer, gaver og hilsner fra Danmark. Styrkerne i Ukraine får blandt andet ikkereceptpligtig medicin, generatorer, varmt undertøj og hjemmestrikkede sokker fra ukrainske flygtninge i Danmark.
Russisk hjelm solgt
Pengene til bilerne skaffer Jesper Lindholt gennem venner, familie og indsamlinger i Ukraine. Senest har ukrainske soldater foræret ham en russisk hjelm, som blev efterladt i forbindelse med en russisk tilbagetrækning.
Den blev solgt på en auktion til 2000 kroner. Jesper Lindholt griner ved tanken om, at en russisk hjelm er med til at sende endnu en bil afsted til de ukrainske styrker.
- Den er fascinerende, og den er også ulækker. Det er jo folkemord, det, der er i gang. Det er ikke et land, de vil have, det er et folk, de vil underlægge sig, siger Jesper Lindholt.
Hjelmen stammer angiveligt fra en russisk eliteenhed, der har lidt store tab i forbindelse med de russiske tilbagetrækninger i Ukraine. På toppen af hjelmen står der "dæmon" på russisk.
Jesper Lindholt kalder hjelmen for den mest specielle genstand, de har bortauktioneret.
Bilerne, han kører til Ukraine i weekenden, bliver afleveret hos Obolon-legionen, der blev oprettet i forbindelse med forsvaret af hovedstaden, Kyiv, i begyndelsen af året. De er nu rykket frem til østfronten, hvor de mest voldsomme kampe foregår lige nu.
- Fordi de er så nye, har de ikke ret meget udstyr. Det forsøger vi at hjælpe dem med, siger Jesper Lindholt, der tidligere har sendt 200 rygsække og andet udstyr afsted.
Forventer, at flere flygter
Jesper Lindholts familie bliver i Danmark, når han rejser afsted.
Han frygter, at der kan være nye flygtningestrømme på vej ud af landet.
Hans virksomhed har kontor i Kyiv og Lviv. Begge steder frygter man, at russerne lykkes med at ødelægge infrastrukturen, så internet, varme og el kan forsvinde i perioder, imens den ukrainske vinter bliver koldere og koldere.
- Hvis de lykkes med, at der ikke er varme i de store byer, så kommer flygtningebølgerne igen. Jeg kan ikke forestille mig andet. Det sværeste er, at man ikke kan planlægge ret meget. Alt er midlertidigt, siger Jesper Lindholt.
Han har indkøbt generatorer, der kan bruges, hvis varmeforsyningen forsvinder. På hans kontorer har han købt satellitforbindelser, så de kan være online, hvis internetforbindelsen ryger.
- For to uger siden fløj et missil lige hen over vores kontor og ramte en kilometer derfra. Vi kunne se ild og røg fra vores vinduer – ligesom i en krigsfilm, siger Jesper Lindholt.
I Danmark har hans kone fået job som tolk for ukrainske flygtninge. Det er usikkert, hvornår de sammen kan vende tilbage til Ukraine.