Lokalt

Hun fik sæd af dømt sæddonor: - Dommen giver ikke mening

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Mille Kristensen fra Solbjerg er en af de kvinder, som har modtaget sæd fra Henrik for at kunne få et barn med sin kone.

Havde det ikke været for Henrik, havde Mille aldrig fået fireårige Malthe.

Malthe er nemlig resultatet af en hjemmeinseminering, hvor 54-årige Henrik fra Ikast-Brande Kommune har givet sæd til Mille Kristensen og hendes kone.

Derfor er dagens dom ved Retten i Herning, hvor Henrik er blevet idømt en bøde på 25.000 kroner for at overtræde vævsloven, chokerende nyt for Mille Kristensen.

- Det er svært at forstå. Jeg forstår ikke afgørelsen. Loven er, som den er, men jeg forstår den ikke. Jeg håber, de ændrer den, siger Mille Kristensen fra Solbjerg i Østjylland.

Det er jo netop for at undgå, at to halvsøskende uden at vide det møder hinanden og danner par med den risiko, der vil være ved overførelse af genetiske sygdomme og sygdom for barnet.

Peter Humaidan, Professor, Fertilitetsklinikken Skive

Henrik har leveret sæd til en lang række kvinder, der af forskellige årsager har ønsket at gøre det uden om de etablerede fertilitetsklinikker.

Mille Kristensen og hendes kone er et af de par, som slet ikke kan se sig selv tage på en klinik. Derfor valgte de løsningen med at få sæden fra en mand og gøre det derhjemme. Retten har dog i dag slået fast, at dén handling er ulovlig.

- Det er jo diskriminering. Man tjekker jo ikke andre mennesker i hoved og røv. Det giver jo ikke mening, siger Mille Kristensen.

12 familier pr. donor

I Danmark er det vævsloven, der foreskriver, at en donor må give børn til 12 familier. Når sæddonorer som Henrik går uden om systemet, er det problematisk, mener Peter Humaidan, der er professor på Fertilitetsklinikken i Skive.

- Det er jo netop for at undgå, at to halvsøskende uden at vide det møder hinanden og danner par med den risiko, der vil være ved overførelse af genetiske sygdomme og sygdom for barnet, siger Peter Humaidan.

Mille Kristensen forstår godt, at der er en række krav, når det foregår på en klinik, men ikke når det foregår i det private.

Hvis vi skal have et barn mere, er vi faktisk nødt til at have sex med Henrik. Det vil være rigtig akavet. Af flere grunde.

Mille Kristensen, Solbjerg

- Jeg er uforstående og vred. De skal ikke blande sig i, hvad jeg laver i mit soveværelse, siger Mille Kristensen.

Om Malthe i fremtiden skal have en søster eller bror er endnu uvist, men dagens dom har uden tvivl været en kæmpe bump på vejen.

Fertilitetsklinikkerne er nemlig ikke noget for parret fra Solbjerg, og de er ikke klar til at anvende metoden som ved Malthe, efter at det er blevet slået fast, at det er ulovligt.

- Det gør vi ikke. Der er jeg nødt til at sige, jeg er regelrytter. Det kan jeg ikke få mig selv til.

Derfor er der kun én løsning tilbage, men den løsning ser Mille Kristensen heller ikke som en mulighed.

- Hvis vi skal have et barn mere, er vi faktisk nødt til at have sex med Henrik. Det vil være rigtig akavet. Af flere grunde. Det vil være som at gøre det med familie, siger Mille.