Lokalt

Bøgehæk sprunget ud i november

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En lun november giver naturen forårsfornemmelser. I Sundby står et par grene på en bøgehæk med lysegrønne blade, og andre steder ses blomster.

På sin vanlige morgentur med sin hund rundt i Sundby på Lolland så Lilian Oldrup søndag morgen noget, der fik hende til at spærre øjnene op.

For den bøgehæk – der ellers er skåret ned til vinter – står nu med friske blade, som var det en forårsdag.

Det fortæller hun om de billeder, hun har taget af bladene og sendt til TV2 ØST.

Og sådanne tegn på forår i november er set flere steder.

Ifølge Michael Løvendal Kruse, naturkonsulent og formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns, er bøgebladene langtfra de eneste eksempler på, at planteverden tror, det er forår.

- Det er ikke normalt, siger han til TV2 ØST og tilføjer:

- Flere forårsblomster er også sprunget ud.

Netop en bøgehæk kan dog reagere, hvis den bliver skåret ned for vinteren, når det er lunt i vejret. Det er dog ikke uden problemer, at blomster og træer sætter knopper og springer ud, når frosten står for døren, påpeger Michael Løvendal Kruse:

- Det er uheldigt for dem, for når det så begynder at fryse, så går de knopper til, som den skulle bruge til foråret.

- Dermed bliver planten sat tilbage, tilføjer han.

Flere varmerekorder

Michael Løvendal Kruse er ikke i tvivl om, at det er det lune novembervejr, som har fået naturen til at reagere.

- Den vil springe ud til foråret, men ikke med samme kraft, som hvis den fik lov til at gå ordentligt i dvale. Når saften ikke er trukket tilbage, og den tror, det er forår, og der så kommer frost, så sker der en form for frostsprængning, hvor planten ikke når at trække energien ud, og dermed går den energi tabt for planten.

- Det er med andre ord ikke godt for plantens energiregnskab, siger han.

November måned 2022 har sat flere rekorder for netop sit lune vejr, hvor der først på måneden blev målt temperaturer om natten, der lå over en normal, dansk sommernat.

Derudover har nogle af de ældste vejrstationer i Danmark målt en af de varmeste nætter nogensinde i forhold til årstiden.