Lokalt

Motor til kørestol stjålet, mens 18-årig var i biografen: - Jeg er så ked af det

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Som mor til en handicappet er Maya Andie chokeret over, at nogen kan få sig selv til at stjæle sønnens vigtigste hjælpemiddel, der sikrer ham frihed.

Lørdag eftermiddag. En tur i biffen med en god film. En klassisk fortælling om to brødre, der bare gerne vil nyde weekenden og hinandens selskab.

Men da 18-årige Noah Bovbjerg og hans bror Marc Bovbjerg på 16 år triller ud af biografen i Shoppen i Aalborg City Syd, venter der dem et kæmpe chok.

Noah Bovbjergs hjælpemotor til hans kørestol er pist væk. Siden fødslen har han været afhængig af sin kørestol og i de seneste fire år også den hjælpemotor, der kan trække kørestolen, så han ikke behøver have nogen til at skubbe sig.

- Han blev ked af det og chokeret, da han så, at den var væk. Han prøvede at forhøre sig i butikkerne, men ingen havde set den. Han måtte så ringe hjem og sige, at den var væk, fortæller hans mor, Maya Andie.

Som mor til en handicappet søn er hun chokeret over, at nogen kan få sig til at stjæle en hjælpemotor til en kørestol.

Hun efterlyser nu den 30.000 kroner dyre hjælpemotor af mærket BATEC på Facebook i håbet om, at nogen har set tyven eller har andre oplysninger, der kan hjælpe Nordjyllands Politi med at opklare sagen.

Friheden er væk

18-årige Noah Bovbjerg er født med spastisk diplegi cerebral parese, der gør det svært for ham at bruge sine muskler i benene. Han kan derfor ikke gå ved egen hjælp, og han kan heller ikke selv skubbe sin kørestol med armene.

Derfor var det ikke blot et hjælperedskab, der blev stjålet den lørdag eftermiddag foran biografen i Aalborg. Det var Noah Bovbjergs frihed og selvstændighed, der blev taget fra ham.

- Noah bruger den hver dag til at komme frem og tilbage, for det er besværligt at have en kørestol med i bussen. Samtidig behøver han ikke vente på, at der kommer nogen og skubber hans kørestol – han kan bare køre afsted, fortæller Maya Andie.

Jeg er nok mest bange for, at nogen har proppet den ind i en varevogn og kørt den sydpå

Maya Andie, mor til Noah Bovbjerg

Derfor mærker Noah Bovbjerg allerede her tre dage efter tyveriet den barske virkelighed.

- Det har virkelig mindsket hans mobilitet. Nu kan han ikke bare smutte over til en kammerat. Nu skal vi hente og bringe ham. Vi bor på en grusvej, og de bittesmå plastikhjul på kørestolen gør det svært at komme frem uden hans hjælpemotor, for han sidder nemt fast – især nu, hvor der er sne og is, siger moren.

- Han er rigtig træt af det, konstaterer hun.

Skal selv betale en ny

Noah Bovbjerg fik bevilget hjælpemotoren af kommunen for omkring fire år siden. Et meget specialiseret hjælpemiddel, der er tilpasset hans kørestol og derfor ikke uden videre kan benyttes med en hvilken som helst anden kørestol.

- Man vil overhovedet ikke kunne bruge den til noget som helst. Noah havde taget nøglen med sig ind i biografen, så tyven må have skubbet den afsted, siger Maya Andie.

Men burde I ikke have passet bedre på så dyrt et hjælpemiddel i stedet for at stille det i det offentlige rum?

- Jo, det skulle vi måske nok have gjort. Men vi troede aldrig på, at nogen kunne finde på at løbe med sådan én, siger Maya Andie.

For kort tid siden fyldte Noah Bovbjerg 18 år – og derfor skal familien formentlig selv betale de godt 30.000 kroner for en ny hjælpemotor.

- Kommunen har allerede skubbet sagen videre over i voksenregi, så jeg tror ikke, at de gør en undtagelse for os, selvom Noah først lige nu her er fyldt 18 år. Det er en anden kasse nu, siger en ærgerlig mor.

Han blev ked af det og chokeret, da han så, at den var væk

Maya Andie, mor til Noah

Hjælp os med at finde tyven

Sagen er meldt til Nordjyllands Politi. Her har man oplyst til familien, at man nu vil se overvågningsbillederne fra Shoppen igennem i forsøget på at opklare sagen.

Selv tror Maya Andie ikke på, at familien nogensinde får Noahs BATEC hjælpemotor at se igen.

Maya Andie er blevet kontaktet af en ung mand, som også fik stjålet sin hjælpemotor – og sidenhen kontaktet af tyven, der forlangte 2000 kroner i løsepenge. Et beløb, der siden steg til 7000 kroner.

- Jeg ved ikke, om tyven er den samme som "vores". Jeg er nok mest bange for, at nogen har proppet den ind i en varevogn og kørt den sydpå, siger Maya Andie, der nu forsøger at få nordjydernes hjælp med opslag i flere forskellige grupper på Facebook.

- Jeg tror, at chancen for at få den retur er lille. Den er nok over alle bjerge, men jeg håber da.