1200 kilo tung kirkeklokke tæt på at falde ned

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Odense Domkirke har pillet deres største kirkeklokke ned, efter at den begyndte at slå uregelmæssigt op til en gudstjeneste.

Odense Domkirkes største klokke var kun 1 centimeter fra at falde ned fra dens plads 30 meter oppe i det høje tårn.

Og Poul Jørgensen, der er ledende kirketjener i Odense Domkirke, mener, at klokken nok ikke var stoppet ved første etage.

- Man kan godt forestille sig, at når en 1200 kilo klokke falder 6 meter ned, så stopper den ikke lige med det samme, siger han.

Så galt gik det heldigvis ikke.

Uregelmæssige slag

Det var et sæt opmærksomme ører, der opdagede, at der var noget galt med klokke 1, som er domkirkens største.

Klokke 1 er den klokke, man kan høre klokken 09.00, 09.30 og lidt i 10 om søndagen. Det er også den klokke, der ringer gudstjenesten ind med bedeslag, så organisten ved, at nu skal vedkommende i gang med at spille.

Men en søndag formiddag kunne Poul Jørgensen høre, at den var gal med den store klokke 1.

- Jeg kunne høre, at der var uregelmæssigheder i måden, klokken slog på, og jeg kunne ikke finde en forklaring på det.

Firmaet Balka, der har service på klokkerne, kunne dog konstatere, at den massive egetræsbjælke, der holder klokken, var revnet midt over, så et af beslagene sad skævt og var begyndt at rykke sig ud mod kanten.

Held i uheld

Det er ikke hver dag, at man får kirkens største klokke at se. Sidste gang, den var nede til beskuelse, var for 85 år siden, da dens nye ophæng blev sat op.

Og selvom Poul Jørgensen synes, at det er ærgerligt, at kirkens største klokke ikke kan ringe gudstjenesterne i gang i den kommende julemåned, er han også lidt fascineret over at få klokken at se.

- Der er en masse ansigter og små detaljer på klokken, som ingen normalvis ser, og nu går der sikkert små 100 år, inden der er nogen, der ser det igen, siger han.

Om klokken var faldet hele vejen ned på kirkegulvet, er svært at spå om ifølge Poul Jørgensen. Han tror dog ikke, at det var kommet så vidt.

- Klokken ville nok højst være faldet igennem nogle etageadskillelser, men det ville have været et meget dyrere scenarie end det, vi står over for nu, siger han.

I stedet er klokken med en diameter på 130 centimeter taget ned og venter nu på, at der midt i januar er blevet lavet et nyt beslag og en ny knebel, så klokken kan komme på arbejde igen i det nye år.