Lokalt

Bilist fik "uforståelig" p-bøde – og hun var ikke alene

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Europark har været flittige i Horsens og uddelt bøder til bilister, der undrer sig over årsagen til en kontrolafgift på 795 kroner.

Tine Hvam Sørensen parkerede sin bil, tjekkede at den elektroniske p-skive viste det rigtige tidspunkt og tog sin niårige søn med sin ind i Jysk i Horsens for at købe en dyne i søndags.

Da de en halv time senere forlod butikken, kunne Tine Hvam Sørensen allerede på lang afstand spotte en lang, gul seddel i forruden.

- Jeg tænkte: Åh nej, er der noget, hvordan kan det være? husker hun.

Årsagen til bøden på 795 kroner havde hun ikke set komme. På kontrolafgiften, der er udstedt af Europark, der hører under Apcoa, stod der med ganske små bogstaver, at hun har parkeret bilen uden for båsen. Hun tog et par runder om bilen og måtte konkludere, at snuden måske var et par centimeter uden for båsen.

Har du oplevet at få en p-bøde, fordi din bil holdt for langt ude af den afmærkede bås, så skriv til asan@tv2.dk

- Men det er ikke en lukket bås. Der er to streger langs bilen, og dem holdt bilen indenfor. Jeg kunne måske være bakket en lille smule, men jeg kan slet ikke forstå, at der kunne være en bøde i den parkering, forklarer Tine Hvam Sørensen.

Lignende episoder

I løbet af søndagen kunne Tine Hvam Sørensen ikke lade være med at undre sig over, hvordan det kunne passe, at hun skulle betale knap 800 kroner for en parkering, der ikke var til gene for nogen.

- Jeg undrede mig mere, end jeg var irriteret. Jeg blev lidt paf, for jeg har aldrig oplevet det før, siger hun.

Parkeringsbåse

Der er ikke noget lovkrav om mindstemål til parkeringsbåse. Vejdirektoratet udsteder anbefalinger til målene, og den nyeste er fra 2009.

Den nuværende anbefaling er 2,5 meter bred og 5 meter lang.

Den anbefaling er en justering af tidligere anbefalinger fra 1991, hvor bredden lød på 2,3 meter, men også dengang hed længden 5 meter.

Kilde: fdm.dk

Men da hun fortæller sin mor om oplevelsen, finder hun hurtigt ud af, at hun ikke er alene om en kontrolafgift for at "parkere uden for båsen". Hendes mor havde nemlig lagt mærke til, at flere horsensianere den seneste tid har klaget over p-bøder og parkeringsvagter forskellige steder i byen med samme årsag for udstedelse af bøde.

Derfor valgte Tine Hvam Sørensen søndag aften at lægge billeder op af sin parkering med en lille opfordring til andre borgere i byen om at være opmærksomme på reglerne.

- Jeg har klaget over bøden, og det ville jeg gøre uanset, hvad folk sagde til det. Jeg havde bare brug for at sige, at folk skal passe på, for der skal ikke ret meget til, fortæller hun.

Men i kommentarsporet vælter det ind med lignende oplevelser fra forskellige parkeringspladser i Horsens, der varetages af det private parkeringsfirma Apcoa. Flere horsensianere har fundet samme slags kontrolafgift på bilen, fordi der er parkeret uden for båsen.

Handlende kører til Vejle

I kommentarsporet er der flere, der skriver, at de er begyndt at handle i blandt andet Vejle og Hedensted.

- Jeg er faktisk begyndt at handle mere i Vejle, selvom det koster lidt mere i benzin. Men det er jo hurtigt sparret ind, når man ikke bliver flået af bøder i Vejle, er der én, der skriver til Tine Hvam Sørensens opslag.

Har du oplevet at få en p-bøde, fordi din bil holdt for langt ude af den afmærkede bås, så skriv til asan@tv2.dk

Tine Hvam Sørensen forstår godt, at folk hellere vil køre lidt længere for at kunne parkere i ro, men hun synes, det er ærgerligt for byen.

- De erhvervsdrivende må da have interesse i at holde på deres kunder, men i dag løb jeg ind i Netto, fordi jeg kørte i vores store bil, og jeg frygtede en bøde igen, fordi den ikke kan være i båsen, fortæller hun.

Hun peger desuden på, at julehandlen så småt er ved at gå i gang.

- Det kan da blive dyrt at købe julegaver i Horsens i år, siger hun.

Tine Hvam Sørensen har klaget over kontrolafgiften, men har ikke store forhåbninger om at få klagen godkendt. Men hun står tilbage med en altoverskyggende følelse.

- Der mangler noget lovgivning på området, hvis man kan tolke parkering som vinden blæser. Det er jo ikke nye parkeringspladser, men der er tydeligvis nye regler, siger hun.

Europark er ikke vendt tilbage på TV SYD's mange forsøg på at komme i kontakt med selskabet, som desuden kun kan kontaktes skriftligt.

Europarks regler for parkering i afmærket bås

Europark henviser til deres "FAQ" ved spørgsmål om parkering. Her står der om parkering inden for båsen følgende svar:

Parkering skal ske indenfor afmærket bås. Det betyder, at parkering skal foretages indenfor markeringen af båsen. Der vil blive pålagt et kontrolgebyr, såfremt der ikke er parkeret inden for afmærket bås. Såfremt det ikke er muligt at parkere indenfor afmærkningen af den valgte bås, f.eks. hvis køretøjet i den tilstødende bås holder skævt i sin bås, henviser vi til, at der parkeres i en helt anden bås, således at en lovlig parkering inden for afmærket bås er mulig.

Såfremt der parkeres, hvor der slet ingen bås/afmærkning findes, anses dette også som en parkering udenfor afmærket bås, såfremt der er skiltet med, at parkering skal ske inden for afmærket bås.

Europark.dk

Har du oplevet at få en p-bøde, fordi din bil holdt for langt ude af den afmærkede bås, så skriv til asan@tv2.dk