Lokalt

Juletræssælger i strid med kommune – nu er 100-årig tradition i fare

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

I 100 år har man kunnet købe juletræer på Harald Jensens Plads i Aarhus. I år kan være sidste gang.

Voldsomt stigende priser og bøvlet bureaukrati med lang sagsbehandling.

Det er noget af det, Kasper Vendelboe, som de seneste ti år har solgt juletræer på Harald Jensens Plads i Aarhus, føler sig ramt af.

Og nu kan den historiske tradition i det centrale Aarhus måske snart være ovre.

I hvert fald har Kasper Vendelboe ikke fået de tilladelser, han plejer. Han rykker i år ud med en markant anderledes opsætning. Hele pladsen, der plejer at være fyldt af juletræer, bliver tom i år.

- Jeg har købt en trailer, hvor jeg kan have de ting, jeg skal bruge med fødder, træer og værktøjskasse, siger Kasper Vendelboe.

Ifølge Kasper Vendelboe har Aarhus Kommune i sin sagsbehandling af hans ansøgning givet andre tilladelser end det, han ansøgte om.

- Da jeg fik det første svar, manglede der væsentlige ting. Jeg antog, at det var en fejl, fortæller juletræssælgeren.

Juletræssalg Aarhus 2022

Der er i øjeblikket i alt givet tilladelse til juletræssalg otte steder i byen.

Pt sagsbehandler Aarhus Kommune yderligere to ansøgninger og forventer, at der kommer ti steder i byen i 2022, samme antal 2021.

Juletræssalg i 2022 foregår på de samme steder som i 2021 – bortset fra Vesterbro Torv, hvor der ikke bliver noget juletræssalg fra Vesterbro Torv i 2022 (hvor der var i 2021) og Klostertorvet, hvor der bliver juletræssalg i 2022 (men hvor der ikke var noget i 2021).

Kilde: Aarhus Kommune

Kommunen gav heller ikke Kasper Vendelboe den tilladelse, som han søgte om, og som han plejer at sælge juletræerne under på de 800 kvadratmeter på Harald Jensens Plads. Her plejer hans juletræer og udstyr at få permanent plads i en hel måned, mens salget foregår.

Juletræerne kommer i år til at blive solgt fra traileren, som Kasper Vendelboe skal pakke sammen med sit grej og tage med hjem hver dag. Han er også henvist til et andet område, end han plejer. I år skal han sælge træer fra et grønt område på cirka 250 kvadratmeter bag en taxaholdeplads.

Aarhus Kommune har dog en lidt anderledes udlægning af sagen.

- Vi har ikke den opfattelse, at der er sket en stramning. Ansøgeren på Harald Jensens Plads har reelt fået tilladelse til alt, hvad han har ansøgt om og i tråd med de retningslinjer, som blev meldt ud i sommer, siger Bertram Hacke, afdelingsleder Grønne Områder i Aarhus Kommune.

- Det kan de have ret i. Men jo ikke til det, jeg gerne vil, og det vi plejer, siger Kasper Vendelboe.

Ifølge Kasper Vendelboe har han været i dialog med kommunen siden januar for at få svar på, hvordan reglerne ville blive i år, og hvilken tilladelse han ville få.

- Min tanke er, at det er for voldsomt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal bruge så mange timer på at få lov at sælge juletræer på en græsplæne i Aarhus. Det er jo ikke første gang, jeg gør det, siger juletræssælgeren, der estimerer at have brugt 100 timer på korrespondance med kommunen.

Aarhus Kommune vurderer ansøgere til stadepladser løbende.

- Da ansøgeren tidligere har fået parkeringsafgifter ved af- og pålæsning i forbindelse med stadepladsen, har ansøgeren i år fået udstedt separate placeringstilladelser til henholdsvis varevogn, campingvognen og en trailer. Derudover har han også fået skriftlig tilladelse til at benytte en taxiholdeplads ved af- og pålæsning for netop at undgå parkeringsafgifter, siger Bertram Hacke.

Leje mangedoblet

Aarhus Kommune har også hævet prisen for leje markant. Normalt kostede det 800 kroner for Kasper Vendelboe at besætte pladsen i en måned. Nu koster det 250 kroner om dagen.

- I forhold til andre erhvervsmæssiges brug af offentlige arealer var denne taksering prissat for lavt og stod ikke i mål med vores direkte og indirekte omkostninger, når arealerne er af en vis størrelse, forklarer Bertram Hacke.

Han forklarer, at kommunen har lavet et proportionalt grundlag for taksering, der samtidig tager hensyn til juletræssalg og fyrværkerisalg, da juletræssalg og fyrværkerisalg i forhold til traditionelle stadepladser kræver meget store arealer.

Takseringen blev sammen med foreløbige retningslinjer for juletræssalg og fyrværkerisalg meldt ud til alle kendte interessenter i slutningen af juli, siger Bertram Hacke.

Mere bøvl, så gider jeg ikke

Kasper Vendelboe sælger godt 500 træer på en sæson. Han står også for juletræerne på Frederiksbjerg Torv, men det bliver sidste gang i år, fortæller han.

Juletraditionens dage på Harald Jensens Plads kan også være talte.

- Hvis det bliver meget mere bøvlet, har jeg ikke lyst til at være med mere. Jeg er nok ved at være nået dertil, at det har krævet så meget energi, at det afhænger af sæsonen, siger Kasper Vendelboe.

Han har sendt et brev til både rådmand og borgmester med sin bekymring, men ikke hørt noget fra kommunen.

Juletræssalget starter torsdag 24. november.