Lokalt

Farlig fange stak af, da han fik et kvarters uledsaget udgang

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

En fange havde fået lov til uledsaget udgang fra retspsykiatrisk sygehus i Viborg, men han kom ikke tilbage. Nu er han efterlyst af politiet.

Den undvegne fange har lørdag eftermiddag meldt sig selv. TV 2 har derfor rettet i artiklen og anonymiseret.

Hvordan kunne det ske, at en mand, som politiet betegner som en farlig fange, kan slippe ud fra et retspsykiatrisk sengeafsnit ved højlys dag?

Det undrer mange sig måske over, efter at politiet har udsendt en efterlysning og beder offentligheden om hjælp til at finde ham.

Men flugten er foregået uden smadrede ruder eller døre, der er blevet brudt op på Retspsykiatrisk Sengeafsnit R1 i Viborg, hvor fangen afsoner en anbringelsesdom.

Torsdag formiddag havde fangen nemlig for første gang fået lov til at gå uledsaget udenfor afdelingen.

Forinden havde patienten flere gange haft ledsaget udgang, og han har fået lov til at opholde sig i sygehusets lukkede have. Først i et kvarter, så i en halv time.

- Næste naturlige skridt var, at han skulle gå ud alene i et kvarter, hvor han kunne sætte sig på en bænk og ryge en cigaret, forklarer Poul Mortensen, der er oversygeplejerske på det retspsykiatriske afsnit, hvor fangen er anbragt.

Gået sin vej

Det hele var aftalt med overlægen, og risikoen for, at fangen skulle flygte, var vurderet som lille.

- Han samarbejder omkring behandling, og vi vurderede, at risikoen var lav. Men den er aldrig lig nul. Vi skal jo tage nogle chancer, siger Poul Mortensen.

Efter det aftalte kvarter på bænken i friheden kom fangen ikke tilbage til det retspsykiatriske afsnit.

- Han er bare gået sin vej. Det er sket fuldstændig udramatisk, siger oversygeplejerske Poul Mortensen.

Fem minutter efter, fangen var udeblevet, blev han efterlyst ved politiet. Fredag bad overlægen på det retspsykiatriske afsnit så politiet om lave en aktiv eftersøgning og efterlyse patienten i offentligheden. Det skyldes, at fangen kan være farlig.

- For hvis han begynder at indtage narko, som man kunne forestille sig, at der er risiko for, så ville han kunne blive farlig over for nogle konkrete personer. Men han vil ikke overfalde tilfældige på gaden, forklarer Poul Mortensen, der ikke ønsker at uddybe, hvem de "konkrete personer" er.

Det rigtige at forsøge

Oversygeplejersken står ved beslutningen om at give fangen uledsaget udgang, fordi det er en naturlig del af behandlingsforløbet. Også selvom det endte med, at han stak af.

Mener du, at det var det rigtige at gøre at give ham mulighed for et kvarters uledsaget udgang, med det vi ved nu?

- Ja, det mener jeg faktisk. Det, vi gør, er, at vi langsomt vænner patienten til at komme ud i friheden igen. Det naturlige skridt var at starte med et kvarter ude i friheden. Alternativet var at holde ham indespærret resten af livet, og det kan vi ikke, siger Poul Mortensen.

Han mener, at man bliver nødt til at forsøge med uledsaget udgang, ligesom det ifølge ham ikke er hensigtsmæssigt at gøre retspsykiatrien hundrede procent flugtsikker.

- Så ville det være umenneskeligt at være her. Det ville blive et mere barskt miljø. Vi har en human tilgang, siger Poul Mortensen.

Han understreger, at når fangen forhåbentlig snart bliver fundet af politiet igen og kommer tilbage på retspsykiatrisk afdeling, så går der lang tid, før han igen får udgang.

Politiet opfordrer folk, der har viden om, hvor fangen befinder sig, til at ringe til politiet på telefon 1-1-4.