Lokalt

To ud af tre butikker står tomme: - Centret er på en katastrofekurs

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Butikkerne forsvinder, og kunderne udebliver. Et kedeligt billede præger indkøbsmiljøet i Jyllands første overdækkede storcenter.

Det seneste år er det gået stærkt. Rigtig stærkt. Flere butikker i City Vest i Brabrand er forsvundet, og den pludselige butiksdød skræmmer de tilbageblevne butiksdrivende.

Kop & Kande, Neye, H&M, Frellsen og nu også Skoringen.

Det er nogle af de butikker, der i år har drejet nøglen om. Det er ellers præcis 50 år siden, at centret åbnede med pomp og pragt, og flere af butikkerne har ligget i storcentret i mange år.

Centret er på en katastrofekurs

Bruno Christensen, detailhandelsekspert

Men nu, så sent som mandag, oplyser Skoringen til TV2 ØSTJYLLAND, at deres butik også lukker.

- Jeg har ikke kunnet forlænge lejekontrakten med Centerledelsen, siger Troels Kronvold, der ejer Skoringen i City Vest.

Også Bestseller-butikkerne Only og Vero Moda lukker, og dermed er omkring 40 af de 65 lejemål tomme.

- Centret er på en katastrofekurs. Det har det været gennem nogle år, og min vurdering er, at det er nået helt ud til afgrunden, hvor det ikke står til at redde, lyder vurderingen fra detailhandelsekspert Bruno Christensen.

- Der er flere lukkede butikker, end der er åbne, og det går kun i én retning, siger Bruno Christensen.

Han var selv den første chef, City Vest havde, da det åbnede i 1972.

- Ambitionerne var jo store. Vi var Jyllands største overdækkede indkøbscenter. Det var det helt store niveau. Men befolkningsunderlaget ændrede sig kraftigt, og konkurrencen blev ændret, siger han.

Og selvom det er op til ejerne, Danske Shoppingcentre, hvad der skal ske, ved Bruno Christensen godt, hvad han synes.

- Jeg tror, at man skulle sætte en bulldozer på.

- Så kan man gå i gang med at få nogle planer om noget blandet erhverv og bolig med et lille lokalt butikstorv derude, siger Bruno Christensen.

"Vi gør vores bedste"

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere butiksejere i City Vest, som udtrykker stor frustration over, at centerledelsen i City Vest ikke melder noget ud om, hvad der skal ske i fremtiden med centret.

Ingen af butiksejerne ønsker dog at stå frem offentligt med kritikken. Det er Danske Shoppingcentre, der ejer City Vest, og de har heller ikke ønsket at stille op til interview, men forklarer i et skriftlig svar:

- Vi gør vores ypperste for at sikre de bedste forhold for vores lejere og udviklingen af centret, og vi er på nuværende tidspunkt i dialog med en tredjepart om de fremtidige planer for centret. Det er ikke nogen let proces, og der er mange forhold, der skal tages højde for, så derfor tager vi os den fornødne tid for at finde den bedst mulige løsning. Så snart den er på plads, er både vores lejere og centeransatte de første, der får besked, skriver Jesper Faurholdt, der er administrerende direktør i Danske Shoppingcentre.

Også kunderne er kede af udviklingen i centret.

- Det er godt nok beklageligt, at så mange butikker skal lukke herude. Det er næsten helt uhyggeligt, hvor mange tomme butikslokaler her er. Vi kommer her stadig, men er jo nødt til at komme andre steder, fordi der er mange butikker, der ikke er her længere, siger Bjarne B. Jacobsen, der bor i Brabrand.

Føtex trodser udviklingen

En butik, der trodser naboernes nedgang, er Føtex, som tværtimod har planer om at udvide.

- Jeg tror, at man skal anerkende, at City Vest aldrig bliver et storcenter med 60 lejemål, men man skal ind og kigge mere mod de andre lokalcentre, der er i Aarhus, siger varehuschef Niels Gårde.

Han garanterer, at Føtex ikke lukker, og at man derimod bakker op om de initiativer, der kommer, velvidende at lige nu er der mange butikker, der lukker.

- Det skal man ikke gå mange skridt rundt i centret for at se, siger varehuschefen.

- Det er klart for enhver, at City Vest har sine udfordringer, som det ser ud på nuværende tidspunkt. Jeg ved, at der er ved at blive lagt en god udviklingsplan for City Vest, og jeg venter lige så spændt som alle andre på, at Danske Shoppingcentre melder noget mere konkret ud, siger Niels Gårde.