Naturen går amok i varm vinter
Det er et særdeles varmt efterår i øjeblikket, og det kan ses på planter og blomster.
Naturen har mange steder fået varmefeber. Det er især de høje temperaturer i efteråret og den manglende frost, der gør, at der er tidlig blomstring, og at planterne hverken smider blomster eller blade.
Og det kan blive et problem for træer og buske i naturen. Det siger Søren Gammeljord, der er indehaver af Flemmings Planteskole i Vordingborg.
Selvom de høje temperaturer i november måned for os mennesker betyder lavere varmeregning, så kan de skabe store problemer i naturen. Den kan nemlig slet ikke finde ud af den usædvanlige varme.
- Her er en rose. Det usædvanlige er, at den blomstrer på nuværende tidspunkt, og også har knopper, der viser, at den kan få nye blomster inden jul. Det ser vi normalt ikke på denne tid af året, siger han.
Han peger videre på en stinkende nyserod. Den ville normalt starte sin blomstring i februar måned og er allerede gået i gang nu.
- Også en fuchsia blomstrer. Og det er usædvanligt, at den blomstrer på nuværende tidspunkt, siger Søren Gammeljord.
Usædvanlig varme
Natten til fredag nåede temperaturen på intet tidspunkt under 10,8 grader, hvilket var ny rekord for en nat i november. Og natten til lørdag blev endnu varmere flere steder.
Tager man årstiden i betragtning, har natten til lørdag været helt ekstrem. På samtlige parametre er der sat nye rekorder for, hvor varm en nat kan være så sent på året.
Ifølge meteorolog ved TV 2 VEJR Sebastian Pelt er den varme, vi oplever over Danmark, helt grotesk.
- Den netop overståede nat har været endnu mere spektakulær (end natten til fredag, red.) og så vild, at det er helt uden sidestykke, fortæller Sebastian Pelt.
Men det er ikke bare nattetemperaturen, der i øjeblikket er meget vild. Generelt er det i løbet af hele døgnet, at temperaturen er uhørt høj.
Gennem hele fredagsdøgnet blev middeltemperaturen 13,2 grader. Det svarer til en dag i starten af juni. Lørdag lød middeltemperaturen indtil klokken 10.30 på 12,9 grader.
Varmen er ikke set lige i hundredvis af år
For at sætte varmen i et historisk perspektiv har alle stationer, der har målt i mange år, sat nye rekorder for, hvor varmt det kan blive så sent på året.
Blandt andet er temperaturen kravlet op over 14 grader i København, hvilket gør lørdag til den varmeste dag nogensinde målt i hovedstaden så sent på året. Her eksisterer der vel at mærke målinger tilbage til 1768.
Dermed er det en helt ekstrem varme, vi oplever over Danmark i øjeblikket, og det er et klart signal på, at klimaet generelt er blevet varmere.