Lokalt

Samsø foreslår bilfrie søndage: - Hvis det bliver til noget, kommer jeg til at udøve civil ulydighed

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Samsø Kommune overvejer at indføre bilfrie søndage.

Der er knaphed på energi i Danmark som følge af krigen i Ukraine og restriktionerne imod Rusland.

Derfor har Samsø Kommune været i gang med at undersøge, hvordan kommunen kan spare på energi.

Et af de forslag går på bilfrie søndage og aflyste færgeafgange.

"Et energibesparende tiltag vil være at indføre et antal bilfrie søndage hen over vinteren. I et nærmere angivet tidsrum på disse søndage er det ikke tilladt at køre bil på Samsø, og afgangene med Prinsesse Isabella i det tidsrum aflyses," skriver forvaltningen i et dokument, der blev drøftet på et møde i økonomiudvalget tirsdag.

Forslag om bilfrie søndag

Samsø Kommune har en række foreslag til energibesparende tiltag

Herunder er forslagene vedrørende bilfrie søndag oplistet.

  • Der ansøges om tilladelse ved Transport-, Bygnings- og Boligministeriet om et specificeret antal bilfrie søndage som et påbud i et angivet tidsrum, og afgange med Prinsesse Isabella i det angivne tidsrum aflyses

  • Der indføres et antal bilfrie søndage som et frivilligt tilbud i et angivet tidsrum, og afgange med Prinsesse Isabella i det angivne tidsrum aflyses

  • Der indføres et antal bilfrie søndage som et frivilligt tilbud i et angivet tidsrum, uden ændringer i færgeafgange

  • Dobbeltturen med Prinsesse Isabella med afgang fra Sælvig kl. 20.45 og afgang fra Hou kl. 22 aflyses søndage i perioden 1. december-31. marts

  • Dobbeltturen med Prinsesse Isabella med afgang fra Sælvig kl. 20.45 og afgang fra Hou kl. 22 aflyses mandag-fredag i perioden 1. december-31. marts

  • Sejlads med Lilleøre på lørdage (to dobbeltture) aflyses i perioden 1. december-31. marts

Kilde: Samsø Kommune

Forslaget om bilfrie søndage har vakt stor debat blandt samsingerne på de sociale medier.

En af de kritiske røster tilhører Peter Larsen, der bor i Sorø, men driver erhverv på øen og også kommer der i weekenderne.

- Bilfrie søndage vil være ødelæggende både for turismen og fritidssamsingerne, der kommer på øen i weekenderne. Hvis det bliver til noget, kommer jeg til at udøve civil ulydighed. Jeg kommer ikke til at acceptere det, siger Peter Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er ikke nogen, der skal bestemme, om jeg må køre i bil om søndagen

Peter Larsen

Han forstår ikke, at forslaget er kommet på bordet på en ø, hvor mange har brug for bil for at komme rundt.

- Hvis nogen føler for at cykle, er de velkommen til det, men der er ikke nogen, der skal bestemme, om jeg må køre i bil om søndagen. Den slags tiltag kan man indføre i store byer som Aarhus og København, siger han.

Samme holdning har Keld Lanther, der bor på Samsø.

- Jeg kan ikke se noget formål med overhovedet at lave bilfrie øer som Samsø. Det koster en masse kroner for sommerhusudlejerne, og butikkerne lever også af turisterne, siger han.

Noget skal der gøres

Andre samsinger synes dog, det er et interessant foreslag.

- Vi er nødt til at gøre noget for klimaet, så jeg ville personligt fint kunne klare mig uden bil om søndagen. Der er blevet skabt mange behov de senere år, som i bund og grund er unødige. I gamle dage var det for eksempel ikke noget problem, at man ikke kunne handle ind om søndagen, siger Vibeke Andresen fra Samsø.

Hun synes dog ikke, det er en god idé at aflyse færgeafgange.

Borgmesteren er i tvivl

Forslaget om de bilfrie søndage er i første omgang blevet skudt til hjørne af økonomiudvalget.

Forvaltningen er blevet bedt om at undersøge reglerne nærmere og spørge Transportministeriet, om kommunen overhovedet må indføre bilfrie søndage, når formålet er at spare energi og ikke at mindske biltrafikken.

Hvis der kommer svar fra ministeriet i tide, skal forslaget drøftes igen i økonomiudvalget den 6. december.

Jeg forstår godt, at forslaget vækker følelser hos folk

Marcel Meijer (S), borgmester på Samsø

Borgmester Marcel Meijer (S) har endnu ikke besluttet sig for, hvad han mener om forslaget.

- Jeg har ikke taget stilling til det endnu. På den ene side er transportområdet nærmest det eneste, vi kan gøre for at mindste energiforbruget, og på den anden side rykker selv det forslag ikke specielt meget, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Baggrunden for forslaget er, at alle kommuner er blevet opfordret til at finde energispareforslag.

- Nogle kommuner skruer temperaturen ned til 19 grader, men vi har fjernvarmeanlæg, der kører på halm, så det ville ikke rigtigt rykke noget. Nogle vælger at slukke hver anden gadelygte, men det gør vi i forvejen, så der er heller ikke så meget at hente. Så det er transportområdet, det giver mest mening at se på, forklarer Marcel Meijer.

Borgmesteren har godt bemærket, at forslaget har vakt debat.

- Jeg forstår godt, at forslaget vækker følelser hos folk. Men det er vigtigt at huske på, at hvis det overhovedet bliver til noget, vil det kun være i et begrænset tidsrum i lavsæsonen og med undtagelser for for eksempel hjemmeplejen, siger han.