Lokalt

Hundredvis af børn ramt af virus: - Man frygter jo det værste

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

I uge 44 var der 900 smittetilfælde med RS-virus blandt småbørn og babyer. En af dem, der måtte indlægges, er to en halv måned gamle Oskar.

I uge 31 var der cirka 50 bekræftede tilfælde. Syv uger efter var det tal steget til 250. Og i uge 44 har tallet rundet 900 smittetilfælde, viser tal fra Statens Serum Institut.

Sandra Larsens yngste søn, Oskar, er et af de mange børn, der har været ramt af RS-virus.

- Det var megahårdt – især når han ikke var ældre. Vi fik jo at vide, at når de er under seks måneder, kan de blive hårdt ramt, og det blev han også, og man frygter jo det værste, siger hun.

Man skal ikke isolere sine spædbørn

Charlotte Siggaard Rittig, ledende overlæge på Aalborg Universitetshospitals Børne- og Ungeafdeling

Oskar var kun to en halv måned gammel, da han blev indlagt på grund af den alvorlige forkølelsesvirus, der kan føre til vejrtrækningsproblemer.

- Han kommer i behandling med sådan en iltmaske med saltvand i, og vi kan se, at det hjælper ret hurtigt, fortæller Sandra Larsen om forløbet og fortsætter:

- Allerede efter et par masker får han nemmere ved at trække vejret, og vi kan høre, at det slim og snot, han har til at sidde, løsner sig. Så det var rart at se, at der var noget, der virkede på ham.

Se hele indslaget:

I uge 44 var der 900 smittetilfælde med RS-virus blandt småbørn og babyer. Video: TV 2 Nord

Dobbelt så mange tilfælde

RS-virus rammer i høj grad børn under et år. Smitte med RS-virus udgør særligt en risiko for børn op til seks måneder. Særligt disse allermindste børn bliver indlagt med infektioner fra RS-virus.

I Danmark bliver cirka tre procent af alle børn indlagt mindst en gang med RS-virus inden for deres første to leveår. Det er meget sjældent, at børn i Danmark dør af virussen, skriver Statens Serum Institut.

Fra slutningen af juli og indtil nu er antallet af smittetilfælde steget fra 50 til 900 på landsplan, og på Aalborg Universitetshospital er der i år dobbelt så mange tilfælde som normalt.

På hospitalets børneafdeling er ni børn i gennemsnit indlagt med RS-virus ad gangen, og halvdelen af dem er på intensivafdelingen. Derfor ser de på hospitalet da også frem til, at kurven knækker.

- Når den stabiliserer sig på toppen, begynder antallet af syge at falde, og så kan vi sige: ”Nu har vi nået toppen”. Men det har vi ikke endnu, siger Charlotte Siggaard Rittig, der er ledende overlæge på Aalborg Universitetshospitals Børne- og Ungeafdeling.

Man skal ikke isolere børnene

Der findes ikke medicin mod RS-virus, men ledende overlæge Charlotte Rittig har alligevel et godt råd.

- Man skal ikke isolere sine spædbørn, men man skal passe på at tage dem med ned i vuggestuen og hente storesøster og blive udsat for nogle snotkys, siger hun.

Og selvom lille Oskar ikke længere er indlagt, er han stadig ved at komme sig. Sandra Larsen er dog også klar over, at man ikke bare kan holde ham væk.

- Man kan jo heller ikke holde ham fra bakterier eller holde ham fra os andre, så vi passer på, men det er jo desværre sådan, det er, siger Sandra Larsen.