Lokalt

Teenagedrenge hædret for heltedåd – reddede kvinde i kørestol ud fra brand

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

To teenagedrenge fra Ringsted reddede sidste år en kvinde i kørestol ud fra en brand i sit hus. Nu har de modtaget en dusør for deres indsats.

Havde det ikke været for to 17-årige drenge fra Ringsted, havde en kvinde i kørestol formentlig mistet livet i en brand den 14. december sidste år.

Det vurderer Midt- og Vestsjællands Politi, og derfor har drengene nu modtaget en dusør for deres ”ekstraordinære mod, handlekraft og resolutte beslutsomhed”. Det oplyser politikredsen.

Drengene, Tobias Jessen og Rasmus Thomsen, blev overrakt dusøren til et arrangement hos Midt- og Vestsjællands politi torsdag eftermiddag. Her blev i alt 14 borgere hædret for at have handlet ekstraordinært og bemærkelsesværdigt i forskellige situationer, hvor politiet var involveret.

- Jeg er meget glad for dusøren og for at få den anerkendelse. Jeg synes også, det var spændende at se de andre, der havde udrettet noget. Der var en meget speciel stemning, fortæller Rasmus Thomsen.

Agerede på instinkt

Selvom det er snart et år siden, at de to drenge reddede kvinden ud af huset, så husker drengene tydeligt, hvordan de reagerede dengang.

- Det gik så hurtigt, der var så meget adrenalin. Vi tænkte ikke så meget, vi kørte bare på en form for instinkt, husker Tobias Jessen.

Video: TV 2 Danmark

Ved en 17-tiden den 14. december 2021 kom drengene gående på en sti langs rækkehusene på Amtstue Allé i Ringsted. De var på vej til at få taget en coronatest.

- Så hører vi fjernt en røgalarm, og så ser vi så sådan et orange-gult skær gennem et vindue, fortalte Rasmus Thomsen dengang til TV2 ØST.

Det var ikke muligt for drengene at kigge ordentligt ind i huset på grund af kraftig røg, så de gik om til hoveddøren på den anden side af huset, som var låst. Drengene blev ved med at banke på døren, der efter utallige bank til sidst blev åbnet af en meget chokeret, handlingslammet og forvirret kvinde i kørestol.

- Vi var ret hurtige til at få fordelt opgaver. Jeg ringede til brandvæsnet og kiggede på branden, mens han (Tobias Jessen, red.) kørte kvinden ud af det røgfyldte lokale, sagde Rasmus Thomsen dengang.

Kort tid efter ankom brandvæsnet, som fik slukket ilden, der var opstået i en juledekoration.

- Meldingen fra Brand & Redning var, at hvis de ikke havde handlet, som de gjorde, så var beboeren formentlig omkommet af røgforgiftning, fortalte Thomas Hartmann, vagtchef i Midt- og Vestsjællands Politi, til TV2 ØST i december.

Anerkendelsen vejer tungest

Thomas Hartmann var på arbejde som vagtchef, da alarmopkaldet kom ind, og det var ham, der valgte at indstille de to drenge til en dusør, som de nu her 11 måneder efter har modtaget.

- Det er snart et år siden, at vi gjorde det, vi er blevet indstillet for, så man havde lidt tænkt, at der nok ikke skete mere. Men det føles rart at få ros for noget, der er sket for så lang tid siden, siger Tobias Jessen.

Dusøren består af 1.000 kroner til hver af drengene samt et diplom. Hvad pengene skal bruges til ved de dog endnu ikke. Ifølge begge drenge betyder de anerkendende ord nemlig langt mere end selve pengene.

- Jeg husker meget tydeligt, at min far sagde til mig i bilen dengang, at han godt nok var stolt. Det satte sig godt fast, siger Tobias Jessen.

Selv er drengene da også stolte af, at de formåede at handle og agere i situationen, som de gjorde.

- Jeg er meget stolt af os – det er jeg. Det er en lidt crazy følelse, at hvis ikke vi havde reageret, så havde hun måske ikke været i live i dag, siger Rasmus Thomsen.

Både Tobias Jessen og Rasmus Thomsen er flyttet fra Ringsted i dag. Indtil de flyttede fra byen vinkede de dog til kvinden, de reddede, hver gang de passerede hendes hus.