Folketingsvalg 2022

Politiker havde kun én valgplakat, men bragede ind i Folketinget

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

De blev begge advaret mod at føre valgkamp uden brug af valgplakater, men de gjorde det alligevel.

Hverken Daniel Aage Holm eller Karin Liltorp bryder sig om valgplakater. Det er et spild af ressourcer, mener de begge.

Så da de skulle planlægge deres valgkampagne op til folketingsvalget, droppede de valgplakaterne på trods af mange advarsler om, hvor galt det ville gå.

For selvom mange politikere er enige om, at valgplakater bør være fortid af hensyn til miljøet, bruger langt de fleste dem alligevel i stor stil.

Men ikke Karin Liltorp fra Moderaterne.

- Det er, fordi jeg i alle årene op til valget har irriteret mig over valgplakaterne. Hvilket ressourcefrås har jeg tænkt mange gange, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Alt tyder på, at det er min beslutning om valgplakater, der er fejlet fuldstændig

Daniel Aage Holm, DF

Hun blev enig med sig selv om, at hun ville forsøge at blive valgt til Folketinget uden brug af valgplakater.

- Det kan ikke passe, at vi skal gå den vej. Men jeg blev advaret af alle om, at det var det dummeste, jeg kunne gøre, siger hun.

Det samme tænkte Daniel Aage Holm fra Dansk Folkeparti, da han fortalte om sin beslutning i begyndelsen af valgkampen.

- Jeg synes virkelig ikke, at det er moralsk korrekt at bruge tusindvis af kroner på plakater, der hænger i tre uger, når folk vitterligt må gå fra hus og hjem, fordi de ikke kan betale deres regninger, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han blev også advaret af mange mod at droppe plakaterne, men han gjorde det alligevel.

Brugte én plakat

DF'eren har tidligere været opstillet til valg. Her er han blevet mødt af folks skepsis over valgplakaterne.

- Ved sidste års kommunalvalg var der rigtig mange, der kom hen til mig og spurgte, om vi ikke snart ville droppe de grimme valgplakater. Der er mange, der ikke gider se på dem, siger DF'eren.

De to andre kandidater har begge forsøgt at gøre sig synlige på andre måder. De har skrevet debatindlæg, været aktive på sociale medier og været på gaden for at møde vælgerne.

Karin Liltorp (M) har i valgkampen brugt én valgplakat, som hun har fået monteret på et stativ, som hun trækker rundt med sin cykel.

På trods af det usædvanlige valg er hun braget ind i Folketinget med 3375 personlige stemmer. Nummer to på sit partis liste i Østjylland efter Tobias Grotkjær Elmstrøm.

- Jeg synes, at det er helt vildt. Partiets succes smitter af på mig, og så er jeg den eneste kvinde på Moderaternes liste i Østjylland. Det, tror jeg også, har en betydning, siger hun.

Samtidig peger hun på, at hendes følgere på Facebook har anbefalet hende til deres venner i Østjylland. Det har også haft en effekt på hendes høje stemmetal, mener hun.

Sidst på listen

For Daniel Aage Holm er historien en anden. Han fik kun 124 personlige stemmer, og han er dermed den DF-kandidat med færrest stemmer i Østjyllands Storkreds.

- Jeg havde da håbet, at det ville give et bedre udslag, men det var en dårlig taktik, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hans parti fik et historisk dårligt valg, hvilket også har smittet af på de lokale kandidater. Daniel Aage Holm peger samtidig på netop valgplakater som udslagsgivende faktor.

- Jeg er ved at evaluere på min valgkamp, men alt tyder på, at det er min beslutning om valgplakater, der er fejlet fuldstændig, når jeg ser på listen over kandidater fra mit parti, siger han.

Daniel Aage Holm vil forsøge at blive valgt til Folketinget ved næste valg. Til den tid regner han med at bruge valgplakater igen.