Tilflytter elsker at gå amok i julelys – så stod hun med et stort dilemma

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Må man pynte op med lyskæder midt i en energikrise? Malene Hjort Strands dilemma har skabt stor debat i den lokale Facebook-gruppe.

Malene Hjort Strand og hendes mand elsker jul. Og de elsker alle former for lysende julepynt.

- Vi går normalt lidt amok i lyskæder til jul, for jeg elsker julen over alt. Men jeg frygtede at blive udskammet, for vi vil jo helst ikke træde nogen over tæerne og have, at vores naboer tænker, "hold kæft mand, har de slet ikke fattet, at vi er midt i en energikrise", siger Malene Hjort Strand.

Hun og hendes mand flyttede til Hatting ved Horsens for halvandet år siden, og første jul i eget hus blev markeret med en ordentlig omgang julelys.

Pynten bestod af 25 lyskæder, et lysende rensdyr med en lille slæde, et mor-rensdyr med et baby-rensdyr, lystræer, en projektor, der lyser snefnug på husmuren, lysende klokker oven på carporten, et grønt lysende juletræ og lysende hvide og røde slikstokke langs flisegangen.

Og selvom alle lyspærerne er LED, kan man ikke komme uden om, at det koster strøm.

Derfor skrev Malene Hjort Strand et opslag i den lokale Facebook-gruppe, hvor hun fremlagde sit dilemma og spurgte, hvad naboerne syntes ville være "acceptabelt" midt i en energikrise.

- Vi skal jo alle spare på både penge og strøm i disse tider, og jeg vil helst ikke være en af dem, hvor folk går forbi vores hus og tænker, at vi sviner med strøm og ikke tænker på krisen og tager hensyn til andre. Men heldigvis var folk virkeligt søde i Facebook-gruppen, fortæller Malene Hjort Strand.

Naboerne bakker op om julelys

Langt de fleste af de 56 kommentarer, opslaget i skrivende stund har fået, er positive. En del skriver, at de ikke selv pynter lige så meget op som normalt, men at Malene Hjort Strand ikke skal føle "strøm-shame" og bare "give den gas", så længe hun selv har råd til at betale elregningen.

Nogle skriver dog også, at man "ikke skal fyre det hele af på julelys", hvis der bliver knaphed på strøm, eller at "det er spild af energi".

- Jeg er glad for, at vores naboer også godt kan lide julelys og giver os opbakning til, at vi må pynte, som vi har lyst til, siger Malene Hjort Strand.

Har sparet penge op til julelys

Malene Hjort Strand har de seneste måneder sparet på strømmen derhjemme ved kun at vaske, når elprisen var i bund, droppe tørretumbleren og skrue ned for tv-tid.

- Jeg har sparet så meget på strøm indtil nu, at jeg har god samvittighed i forhold til at bruge strøm på julelys i julen. For mig er det en prioritet. Om vi så skulle leve af havregrød i en måned, skal vi bare have jul herhjemme, siger Malene Hjort Strand.

Familien har sat 1000 kroner af i budgettet til julelys, men de regner ikke med at bruge helt så meget.

Sidste år blev julelysene tændt allerede 1. november og var tændt fra klokken 06 til 08 om morgenen og igen fra klokken 16 til 23 om aftenen. I år venter familien med at tænde lysene til første søndag i advent, ligesom lysene efter planen kun skal tændes i fire timer om aftenen.