Folketingsvalg 2022

Pape giver fortabt – peger på Ellemann som kongelig undersøger

Han gik til valg på sig selv som statsminister. Nu peger han på Ellemann-Jensen som kongelig undersøger.

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, fortæller på vej ud fra Amalienborg, at han har meddelt dronningen, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er partiets bud på en kongelig undersøger.

- Vi har peget på Jakob Ellemann som undersøgelsesleder for at se, om der kan dannes et politisk grundlag for en reformregering med alle de borgerlige partier. Skal vi ikke sige, at det nok bliver en af den slags notater, som ikke kommer i anvendelse, siger han.

At pege på en kongelig undersøger er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man mener, at undersøgeren skal være statsminister.

Nogle gange må man være realistisk

Det har Søren Pape Poulsen siden midten af august ment, at han selv burde være, men efter valgnattens kolossale nederlag ligger det ikke længere i kortene, siger Pape Poulsen.

- Det her er mere for at signalere, at vi skal have en reformregering. Der er brug for reformer i vores samfund, og det er i det lys, at man skal se vores anbefaling.

At du ikke peger på dig selv, er det så dit endegyldige punktum for dit statsministerkandidatur?

- Hvad er endegyldigt her i verden? Men man må nok sige, at i denne omgang er det. Ender vi på fjerde måned med at skulle finde en kompromiskandidat, skal jeg nok træde til. Men nogle gange skal man være realistisk og se, at det ikke lige er det, der sker.

Vermund peger på Ellemann-Jensen

På trods af en stor fremgang i begyndelsen af valget endte det med, at Det Konservative Folkeparti gik to mandater tilbage.

Med et rødt flertal stod det klart, at de konservatives indflydelse nu var begrænset.

- Hvad vi anbefaler i dag, er jo fuldstændig ligegyldigt, for Lars Løkke Rasmussen har jo sagt, at han ønsker at give Mette Frederiksen første forsøg, og det har de radikale også, siger Søren Pape Poulsen (K).

Radikale Venstre har peget på Mette Frederiksen som kongelig undersøger. Det var næstformand Martin Lidegaard, som meddelte det til dronningen omtrent samtidig med, at partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, trak sig fra posten.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, peger også på Jakob Ellemann-Jensen som kongelig undersøger. Det er ikke ensbetydende med, at partiet peger på ham som statsminister, siger hun foran Amalienborg.