Kandidater overalt: Derfor er de så desperate

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

25 procent af vælgerne har på valgdagen ikke besluttet sig for, hvem de vil stemme på – politikerne forsøger nu at overbevise tvivlerne.

Hvis du har vovet dig ud i den virkelige verden i dag, har du sikkert opdaget, at gader, stræder, togstationer og strøg er spækket med håbefulde og lettere indladende folketingskandidater.

Og det er bestemt ikke på grund af dit charmerende smil og dine brune øjne, at politikerne overdænger dig med rundstykker, bolsjer og kuglepenne.

Det er din stemme, de er ude efter. Og hvis du allerede har besluttet dig, kan det virke som et naivt forsøg, men meningsmålingerne viser, at 25 procent af vælgerne stadig er i tvivl, og disse tvivlere kan både påvirkes og vindes over.

Læs også

Derfor er kuglepennen i stemmeboksen ofte rød

Hvordan kandidaterne vælger at gribe tvivlerne an, er dog lidt forskelligt.

Venstres Morten Dahlin har tilbragt noget af valgdagen i en petanquehal.

- Rigtig mange er jo ikke afklaret. Og derfor er vi også i gang, indtil valgstederne lukker. Jeg har så valgt et alternativ, jeg er jo ude at spille petanque. Her kan vi både hygge, tale politik og møde folk i deres fritidsaktivitet. Og når vi er færdige her, så skal jeg ud på gade og stræder.

- Vi fører valgkamp, helt ind til valgstederne lukker for at overbevise de sidste tvivlere, siger Morten Dahlin (V) til TV 2 Lorry.

På Frederiksberg Allé på Frederiksberg er en smule udmattet og stadig hårdtkæmpende konservativ politimand i gang med at charmere de sidste vælgere.

- Jeg glæder mig virkelig til, at det er slut. For jeg har virkelig brug for at finde ud af, om dette lykkes – både for mig, for de øvrige kandidater i København og for Det Konservative Folkeparti generelt, lyder det fra Allan Beier (K).

- Det her er det eneste, jeg har lavet i en hel måned. Jeg har holdt fri fra mit arbejde, jeg har meldt mig ud af mit øvrige sociale liv, og så det er kun valgkamp, det har handlet om. Så når det er slut lige om lidt, skal jeg tilbage til mit normale liv og mit normale arbejde ved politiet.

Jeg glæder mig virkelig til, at det er slut

Allan Beier (K)

Skal du ikke ind i Folketinget?

- Øh, ha, jo, jeg skal jo selvfølgelig ind i Folketinget. Det er fuldstændig rigtigt. Og hvis det, mod al forventning, ikke lykkes, så skal jeg tilbage til mit almindelige liv igen, hvor jeg formentlig bliver ramt af noget blues.

En anden kandidat, der formentlig kan vide sig en smule mere sikker end Allan Beier, er Franciska Rosenkilde, hvis parti lige nu står til at komme over spærregrænsen.

Den københavnske borgmester og partileder har taget opstilling på Dronning Louises Bro i København.

Har I ikke været gode nok i valgkampen til at overbevise vælgerne om, hvor de skal sætte deres kryds?

- Vi står i mange kriser i vores samfund. Og jeg tror, at der er mange, som helt mangler svar på, hvad vi politisk vil gøre i de forskellige partier for at løse de kriser, og det vil vi rigtig gerne tale med borgerne om og give Alternativets svar på det, siger Franciska Rosenkilde (Å).

Vi står i mange kriser i vores samfund

Franciska Rosenkilde (Å)

Og selvom meningsmålingerne er begyndt at se mere lovende ud for Alternativet og deres leder, forholder Franciska Rosenkilde sig afventende:

- Jeg er glad for at se, at vi går frem i målingerne. Men jeg venter lige, til vi ser det endelige resultat, før jeg fejrer det helt.

Valgstederne lukker præcis klokken 20.00, og så længe vil kandidaterne forsætte den nu lettere desperate kamp. Hver en stemme tæller.