Efter hærværk – nu er maleriet på plads igen

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Museum Jorn i Silkeborg har fået et Asger Jorn-maleri tilbage, efter at det blev tildækket med tusch og lim.

Fredag kom Asger Jorn-Maleriet Den foruroligende ælling tilbage på Museum Jorn i Silkeborg, efter at det for seks måneder siden blev overhældt med lim, sprittusch og et påklistret selvportræt.

Det var performancekunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der tilbage i april vandaliserede værket, da han på museet i Silkeborg valgte at sætte sit eget præg på det gamle maleri fra 1959.

Det gjorde han ved at signere det med eget navn med en sprittusch, der ikke kunne fjernes, overhælde det med kontaktlim og påklistre et billede af sig selv.

I seks måneder har Museum Jorn været i gang med at istandsætte maleriet, så det igen kom til at ligne det, som Asger Jorn i sin tid skabte.

TV2 ØSTJYLLAND har fredag talt med Jacob Thage, der er museumsdirektør ved Museum Jorn. Og han var både glad og lettet.

- Det er en fantastisk oplevelse, fordi vi jo ikke vidste, om vi ville komme til at se det i den her tilstand igen, siger Jacob Thage.

Mente, at det var en modifikation

Hærværket fandt sted i april og har skabt debat om, hvorvidt og hvor meget man må moderere gamle værker.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard mener selv, at hændelsen var en dobbelt modifikation af det oprindelige værk, som Asger Jorn skabte ved selv at male på et eksisterende maleri, som han havde købt på et loppemarked.

Det var museumsdirektør Jacob Thage langt fra enig i, da TV2 ØSTJYLLAND mødte ham i april kort efter hændelsen. Han var dengang dybt rystet over, at nogen kunne finde på at ødelægge museets kunstværker.

- Det er virkelig afstumpet, brutalt og uden sans for, hvad kunst kan og er. Det er et værk, som har betydet meget for mange mennesker, sagde Jacob Thage dengang.

Efter seks måneders restauration er Agers Jorns værk *Den Foruroligende Ælling" tilbage i udstillingen på Museum Jorn Video: TV 2 Danmark