Lokalt

Kommune lukker dagtilbud efter flere kritiske tilsyn

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Børnedirektør har ikke oplevet før at måtte lukke daginstitution i sine ti år i det kommunale.

Et barn, der spiser en masse håndsæbe. Et barn, der kradser et andet barn i ansigtet. Børn, der spiser brødkrummer fra gulvet.

Det er blot nogle af eksemplerne fra en tilsynsrapport fra daginstitutionen Stjernestunden i Brønderslev efter et uanmeldt besøg sidste måned.

Observationerne førte til, at Brønderslev Kommune ville føre skærpet tilsyn med Stjernestunden.

Men efterfølgende har kommunen vurderet, at der ikke er blevet rettet op på tingene.

Derfor har kommunen nu valgt at trække tilladelsen til daginstitutionen, som nu lukker fredag.

Det fortæller børne- og kulturdirektør Vibeke Post Madsen fra Brønderslev Kommune til TV2 Nord.

- Vi har flere gang bedt institutionen om at rette op på kritisable forhold, og eftersom at det ikke er sket i tilstrækkelig grad, bliver vi som tilsynsmyndighed nødt til at trække tilladelsen, siger hun.

Arbejder for at finde alternativer

I sine ti år i det kommunale har Vibeke Post Madsen ikke oplevet at skulle trække en tilladelse til en institution.

Hun fortæller videre, at forældrene til børnene i institutionen har fået beskeden, og der ”arbejdes på højtryk” for at finde alternativ pasning.

Der går 20 børn i børnehaven, mens der er 16 vuggestuebørn.

Formanden for børne- og skoleudvalget i kommunen, Bettina Bøcker Kjeldsen (S), siger til TV2 Nord, at hun er tilfreds med beslutningen.

- Jeg har læst tilsynsrapporterne, som er offentligt tilgængelige, og der var ikke andre muligheder end at trække institutionens tilladelse tilbage, siger hun.

Højt konfliktniveau

Af tilsynsrapporten fremgår det, at personalet i daginstitutionen har virket til at være mere optagede af praktiske opgaver, selvom ”der er mange børn, som giver udtryk for, at de vil i kontakt med de voksne”.

- Et barn, der sidder i en højstol ved et bord, kradses i ansigtet af et andet barn, der står på gulvet. Pædagogisk personale kommenterer ikke herpå, men er optaget af at guide børnene ind i rummet, står der blandt andet.

I det hele taget vurderer tilsynet, at konfliktniveauet i institutionen er højt, og der er mange situationer, hvor ”børn skubber, slår, græder og er i konflikt”.

Det bemærkes desuden, at institutionen har haft store udfordringer med personalesituationen, hvor hele den faste personalegruppe i vuggestuen er langtidssygmeldte eller sygemeldte på ubestemt tid.