Rockerklub er flyttet ind i fynsk børnehave

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Rockergruppen Satudarah er flyttet ind i en ejendom, som blev solgt af Odense Kommune for knap to år siden. Nu ønsker politikere handling.

- Jeg synes, at I skal opløse jer selv og få noget arbejde og lave noget andet end at være i rockerklub.

Så klar var beskeden fra den fynskvalgte folketingspolitiker Mai Mercado, da hun og andre politikere lørdag morgen besøgte Odenses nye rockerborg.

I Spedsbjerg mellem Blommenslyst og motorvejen er den hollandske rockerklub Satudarah flyttet ind i en tidligere skole og skovbørnehave.

Mai Mercados hilsen til Satudarah har hun lagt op som en story pĂĄ Instagram, og over for TV 2/Fyn er hun lige sĂĄ skarp i sin holdning:

- Det er helt forfærdeligt, og de skal bare ud hurtigst muligt.

Hun lover, at hun og kollegerne på Christiansborg nok skal give kommunerne – i dette tilfælde Odense Kommune – mulighed for at forhindre, at rockergrupper etablerer sig.

- Det, vi fra Christiansborg skal gøre, er at sikre, at kommunen har de helt rigtige værktøjer til, at den bare kan få dem ud, siger hun og tilføjer:

- Og så skal vi sikre, at Satudarah bliver gjort ulovlig og dermed kan opløses – ligesom Loyal to Familia (gadebande som i september 2018 blev gjort ulovlig, red.) er det i dag.

En af de ting, der kan kigges pĂĄ, er den sĂĄkaldte bandepakke. De muligheder, som bandepakken indeholder, skal muligvis forfines, mener Mai Mercado.

At der kan kigges på værktøjerne, får opbakning hos Christiansborg-kollegaen og socialdemokraten Bjørn Brandenborg.

- Vi har de seneste år ført en benhård retspolitik, også når det kommer til bandeområdet, og det er vi selvfølgelig også villige til at kigge på her. Det handler i bund og grund om, at folk skal kunne føle sig trygge i deres hjem, siger han og tilføjer, at man selvfølgelig ikke skal have en rockerborg som nærmeste nabo.

Politikere: Det er et kriminelt foretagende

Står det til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og rådmand Søren Windell (K), bliver Satudarahs ophold på Spedsbjergvej 1 en kort fornøjelse.

- Man skal ikke være naiv. Det er ikke mænd, der går og hygger omkring motorcykler. Det er et kriminelt foretagende, og selvom der ikke er registreret kriminalitet her endnu, så er det dét, der er kernen omkring Satudarah. Det er kriminalitet, det er narkomarked, det er vold, det er trusler og alt, hvad det medfører.

- Og det vil vi ikke have ind her, siger Peter Rahbæk Juel.

Søren Windell går skridtet videre og vil forebygge, at rockerklubber og bander overhovedet kan rykke ind i ejendomme som den i Spedsbjerg.

- De har via en stråmand fået fat i den her her ejendom, da den har været udbudt til salg, og det irriterer mig grænseløst.

- Det viser mig bare, at vi har brug for et andet værktøj til, hvordan vi kan komme de her stråmænd til livs og undgå, at vi kommer i de her situationer.

Han kalder Satudarahs tilstedeværelse i Odense for "voldsomt alvorligt".

- Man skal lige huske på, at når man nu sidder i aften og enten har lyst til at ryge noget hash eller tage en bane kokain – og det er der desværre rigtig mange, der gør – så er det altså de her mennesker, vi understøtter.

- Det er også det, vi skal til livs. Vi skal have en massiv indsats på det præventive i, at folk ikke går i gang med det her salg, som jo understøtter hele den kriminelle underverden, siger Søren Windell.

I august præsenterede den socialdemokratiske regering et bandeudspil, der omhandlede alt fra bandernes fødekæde, en styrket efterforskning af banders ulovlige forretninger og hårdere straffe for eksempelvis våbenlagre og ydmygelsesvold.

Odense Kommune solgte ejendommen i Spedsbjerg i begyndelsen af 2021 for halvanden million kroner – hvilket ifølge Fyens Stiftstidende var hele seks millioner under vurderingen – til Odense-selskabet Thiel Ejendomme, som ejes af Christian Thiel Gørtz.