Sødt tiltag skal hjælpe købmænd: - Vi var tvunget til at gøre noget

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Købmanden i Øster Bjerregrav håber, at fem slags slikkepinde kan være en hjælpende hånd til den høje elregning.

Der er nu en ekstra god undskyldning for at købe noget sødt med hjem fra Min Købmand i Øster Bjerregrav.

Her kunne man nemlig fra tirsdag købe de såkaldte støtteslikkepinde, der sælges i fem forskellige farver til mellem 20 og 100 kroner.

Håbet er, at støtten kan være med til at tage toppen af butikkens høje elregning, fortæller købmanden, Brian Mossalski Nielsen.

- Vi oplever et enormt pres fra de skyhøje elregninger, og derfor håber vi, at kunderne har lyst til at købe et par slikkepinde med hjem og samtidig støtte lokalt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi er tvunget til at gøre noget. Jeg havde egentlig en sund forretning, inden verden blev af lave, nu gælder det om at komme igennem denne her periode, som vi ikke kender slutdatoen på. Lige nu er der så astronomisk høje priser, at vi ikke kan sælge os ud af det, siger Brian Mossalski Nielsen.

Svært at bede om hjælp

Som det ser ud i øjeblikket, er butikkens overskud ikke nok til at dække udgifterne. Købmanden har dog allerede oplevet en rørende støtte fra de lokale, som også har arrangeret, at borgere kan donere pant som tilskud til elregningen.

Men Brian Mossalski Nielsen har fundet det svært at bede de lokale om hjælp, da han ved, at de også kæmper.

- Jeg vil ikke lægge mere på dem, der ikke kan betale regningerne derhjemme, og folk er hårdt ramt i forvejen, siger købmanden.

Derfor har det været lettere med et initiativ som slikkepindene, hvor folk selv kan vælge det til, hvis de vil.

En af de første

Ideen kommer oprindeligt fra den administrerende direktør i Copenhagen Bike Show, Christian Ritter. Og den blev hurtigt sendt videre til købmændene af administrerende direktør i DH Media, Christian Skipper, som lagde et opslag på Linkedin.

- Jeg skrev et minut efter, at han havde lagt det op, så jeg tror, vi er de første til at få slikkepindene på disken, siger købmanden fra Øster Bjerregrav.

Få timer efter at butikken åbnede tirsdag, kom de første positive reaktioner.

- Støtten fra de lokale er altafgørende. Det er hammervigtigt, at vi har opbakning i lokalsamfundet. Men vi kan lave alle de her tiltag, det vigtigste er stadig den daglige handel, siger Brian Mossalski Nielsen.

Et af flere tiltag

Købmanden i Øster Bjerregrav er langt fra den eneste, der er presset af de stigende elpriser. Mange steder har det fået dagligvarebutikkerne til at kæmpe for livet, bekræfter Christian Skipper, administrerende direktør i DH Media.

- Vi ved, at mange af vores medlemmer kæmper med høje elregninger – og samtidig ved vi, at de lokale dagligvareforretninger er livsnerven i mange lokalsamfund, siger han i en pressemeddelelse.

- Vi vil gerne hjælpe vores medlemmer med denne event – og det er bestemt ikke det sidste tiltag fra vores side.

Hos købmanden i Øster Bjerregrav er slikkepindene ikke løsningen på energikrisen, men Brian Mossalski Nielsen håber, at det søde tiltag både kan være med til at skabe opmærksomhed på problemet og samtidig bidrage til regningen.

Hvor længe kan du fortsætte, som tingene er nu?

- Det er et svært spørgsmål, men jeg giver ikke op. På et tidspunkt må man selvfølgelig overveje, hvor længe man kan blive ved med at have penge med på arbejde. Jeg sover fortsat godt om natten, men der skal ske noget. Hvis vi ser et halvt år frem i tiden på den her måde, så er situationen anderledes, siger købmanden.

Slikkepindene er da også blot et af flere besparende tiltag, som købmanden har indført. På køb over 100 kroner bliver kunderne spurgt, om de vil betale et eltillæg på fire kroner, og Brian Mossalski Nielsen er ved at indhente tilbud på solceller.

Derudover har man som de fleste andre steder nedsat forbruget ved at fjerne åbne kølere og frysere, samt sætte sensorer op til belysning på lagrene.