Lokalt

Slagter skrev "mel" med småt og fik bøde på 40.000 kroner

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det koster en slagterbutik i Frederikshavn dyrt, at man på varedeklarationen til en tomatsuppe med små bogstaver skrev, at suppen indeholdt mel.

Forseelsen med at skrive 'mel' og ikke 'MEL' koster slagtermester Dorte Carlsen fra Slagteren Suensonsvej en bøde på 40.000 kroner samt en sur smiley.

- Jeg synes, det er fuldstændig urimelig med en bøde på 40.000 kroner, siger Dorte Carlsen.

Den kostbare fejl var skrevet på lablen til en pakke tomatsuppe med kød. Her fremgik det ganske rigtigt, at kødbollerne indeholdt mel, men det var ikke skrevet med store bogstaver, som fødevarelovgivningen foreskriver, og derfor udløste det både en vred smiley og en bøde, da fødevarekontrollen var på besøg i butikken i Frederikshavn for små to uger siden.

Mel er et såkaldt allergen, og hvis melallergiske kunder overser mel skrevet med små bogstaver på ingredienslisten, kan det være farligt.

- Vi står ved vores fejl, men bødens størrelse er helt forkert, siger Dorte Carlsen.

Fjerner nu helt teksten

Sagen fra Frederikshavn er ikke enestående. Også en slagter i Ikast har fået en bøde på 40.000 kroner for samme forseelse. Her havde de skrevet æg med småt i stedet for med versaler.

I Frederikshavn har Dorte Carlsen nu taget konsekvenser for at undgå lignende fejl.

- Nu har vi fjernet hele teksten, så der står tomatsuppe med boller, og så skal kunden i stedet henvende sig til os og spørge ind, siger Dorte Carlsen.

Nu hvor kunderne ikke længere kan læse på pakken med tomatsuppe, at der er mel i kødbollerne, opfylder slagtermesteren kravene for igen at få en glad smiley.

- Så har vi simpelthen sat et skilt op, hvor der står, at kunderne må spørge om allergener, og så må vi som personale svare på det, men kunderne må komme til os, siger Dorte Carlsen, som understreger, at kunderne nu får en dårligere service.

Fødevarestyrelsen: En alvorlig forseelse

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview i sagen, men skriver i et skriftligt svar til TV2 Nord, at reglerne for tydelig mærkning af allergener er indført, fordi det kan få fatale konsekvenser for en allergiker at spise mad, der indeholder allergener.

Det anses som en meget alvorlig overtrædelse i fødevarelovgivningen. Derfor har Folketinget fastsat normalbødestørrelsen til 40.000 kroner og tilmed besluttet, at der ikke kan ske nedsættelse på grund af formildende omstændigheder.

Slagterbutikken fra Ikast har sammen med Landsforeninen Danske Slagtermestre valgt at gå rettens vej for at få bøden droppet. I Frederikshavn håber Dorte Carlsen, at den sag kan danne præcedens for lignende sager, og hun går derfor stadigvæk med håbet om at få nedsat sin bøde.

- Jeg synes, at vi skulle have haft en snak med fødevarekontrollen om, hvad det er, der går galt, når vi ikke har gjort det rigtigt. Jeg synes, at det ville være rimeligt, hvis vi skulle betale for et nyt kontrolbesøg, men en bøde på 40.000 kroner er helt ude i hampen, siger Dorte Carlsen.