Lokalt

Rystelser i undergrunden ved Læsø – ved ikke med sikkerhed, hvad det er

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Seismologer har registreret fire meget små rystelser i farvandet nord for Læsø. De er opstået i et område, hvor der ikke er kritisk infrastruktur.

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde sig klar til at holde sin åbningstale i folketingssalen i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag formiddag, rystede jorden under farvandet nord for Læsø.

Klokken 10.41 registrerede centret De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) én rystelse, der blev efterfulgt af endnu en 30 sekunder senere.

Centret registrerede også to lignende rystelser dagen efter – onsdag 5. oktober – klokken 03.26. Også her var der omkring 30 sekunder imellem.

De aktuelle gaslækager fra bevidste brud på rørledningerne på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 har rystet nordjyderne, og derfor bliver der holdt skarpt øje med alle bevægelser fra havbunden i dansk farvand.

Seismologer på sagen

De aktuelle rystelser blev alle registreret i internationalt farvand, men i den danske eksklusive økonomiske zone.

TV2 Nord har henvendt sig til GEUS for at høre mere om, hvad rystelserne skyldes. Men her er meldingen kort og kontant:

- Vi kan ikke give interviews nu, skriver kontorchefen for presse og kommunikation, Mette Buck Jensen.

Hun henviser til det skriv, centret selv har lagt på sin hjemmeside torsdag eftermiddag. Her bekræftes det, at centrets seismologer har konstateret fire meget små rystelser nord for Læsø på de pågældende dage, tirsdag og onsdag.

Alle rystelser er målt til mellem 0,7 og 0,9 på Richterskalaen.

- GEUS vurderede umiddelbart, at der var tale om naturlige jordskælv. Rystelserne er dog meget små, og da signalet er så svagt, kan GEUS efter videre analyse ikke med sikkerhed bestemme, hvad der er årsag til de seismiske signaler.

Ingen grund til bekymring

GEUS pointerer, at man er i tæt dialog med relevante danske myndigheder.

Man understreger, at rystelserne ikke umiddelbart giver anledning til bekymring.

- Rystelserne er konstateret i områder, hvor der ikke findes dansk kritisk infrastruktur, og myndighederne følger situationen i farvandene i og omkring Danmark tæt, lyder det.

Overvågner døgnet rundt

Siden tirsdag har GEUS døgnovervåget rystelser i den danske undergrund. Det skriver centret i en pressemeddelelse.

- Normalt er der ikke seismiske hændelser i Danmark, der kræver overvågning døgnet rundt.

- Men på grund af denne ekstraordinære situation har GEUS siden tirsdag formiddag 27. september overvåget for hændelser døgnet rundt og fortsætter foreløbigt med dette.