Lokalt

Dansk fiskekutter fik klar besked fra russisk krigsskib

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det er uvist, hvad to russiske krigsskibe, en slæbebåd og et tankskib laver i Aalbæk Bugt, men de er ikke interesseret i selskab.

- I er for tæt på, lød beskeden fra det ene russiske krigsskib over radioen til den nordjyske fiskeskipper.

De russiske fartøjer har opholdt sig i international farvand i Aalbæk Bugt siden søndag. Det meste af torsdagen har Søværnets inspektionsskib Thetis sejlet i ring omkring det russiske fartøj Nina Sokolova, som er et eftersøgnings- og redningsskib fra den russiske flåde.

Sidst på eftermiddagen torsdag forlod det danske inspektionsskib området og sejlede mod Frederikshavn.

Hos Forsvarskommandoen har pressetjenesten ikke yderligere oplysninger om situationen i Aalbæk Bugt, men siger, at man har været ude for at vise, at man er til stede i området.

Russerne brød sig ikke om selskab

Den danske fiskeskippers tilstedeværelse med kutteren FN 226 Andrea Klitbo i Aalbæk Bugt faldt ikke i russernes smag.

- Det ene krigsskib kaldte, da vi kom for tæt på tankskibet, og da vi kom tæt på det ene krigsskib, stod folk på dækket og kiggede på os, fortæller Thomas Christiansen.

Få flere detaljer om de russiske fartøjer i Aalbæk Bugt. Video: TV 2 Nord

Hvad de fire russiske skibe laver i Aalbæk Bugt, er stadig uvist. Forsvarskommandoen sagde tidligere på dagen, at de var i venteposition, men ville ikke uddybe, hvad venteposition dækker over.

Torsdag formiddag havde et fransk militærskib også retning mod den position, hvor de russiske skibe befinder sig. Det franske skib sejlede forbi Grenen omkring middag, og her blev skibets AIS' signal slukket, så det ikke længere er muligt at spotte det.

Krigsskibe kan ikke spores

Det franske militærfartøj er dog ikke i nærheden af de fire russiske skibe. Det fortæller fiskeskipper Thomas Christiansen.

- Torsdag eftermiddag er der en slæbebåd, et tankskib og to krigsskibe, siger han, mens han sejler forbi skibene.

Kun to af de fire skibe har deres AIS sporingssystem tændt, som gør det muligt at overvåge deres position. Det er Nina Sokolova og tankskibet, mens de to krigsskibes position ikke kan ses, men de ligger på en linje lidt længere sydpå end de to andre skibe.