Pressede lejere kan ikke betale deres husleje

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Antallet af lejere, der er på vippen til at blive hjemløse, er steget med 50 procent, fortæller formand for Boligkontoret Danmark.

Lejere over hele landet er så hårdt presset økonomisk, at de har sværere ved at betale huslejen.

Det betyder, at flere lejere nu risikerer at blive sat pĂĄ gaden.

Sådan lyder meldingen fra flere organisationer, der beskæftiger sig med boliger og lejere.

Klaus Bentzen er bestyrelsesformand for Boligkontoret Danmark, som er ejet af 61 boligforeninger og repræsenterer 31.000 lejemål over hele landet.

Han fortæller, at de 61 boligforeninger kan mærke, at det er nye økonomiske tider for lejerne.

- Vi er ganske presset, fordi der er rigtig mange, som i dag har problemer med at betale deres husleje, siger Klaus Bentzen.

Boligkontoret Danmark har alene i september registreret 400 lejemĂĄl, der ikke har betalt husleje. Af dem har 87 lejere slet ikke reageret pĂĄ de udsendte rykkere, og det kan i sidste ende betyde, at de bliver sat pĂĄ gaden.

Der kommer nu en bølge af folk, der henvender sig til os, fordi de ikke kan betale deres husleje

Claus Højte, direktør i Lejernes Landsforening Hovedstaden

Det betyder, at antallet af lejere, der er på vippen til at blive hjemløse, er steget med 50 procent sammenlignet med sidste år, fortæller Klaus Bentzen.

- Det signalerer jo en voldsom stigning i mængden af det, jeg kalder personlige familiekatastrofer. Det er jo en af de største katastrofer, at man bliver sat ud af sit hjem. Så det er voldsomt, konstaterer bestyrelsesformanden.

Almene lejere rammes hĂĄrdt

Samme tendens kan man sagtens nikke genkendende til hos Danmarks Almene Boliger (BL), som er brancheorganisationen for cirka 500 almene boligorganisationer.

Antallet af almene lejere, der er blevet sat ud af deres bolig, har i første halvår af 2022 ligget konsekvent over niveauet for både 2020 og 2021. Det viser BL’s seneste analyse af almene beboere.

I juli 2022 rykkede fogeden ud til 1.087 familier hos ni af landets største boligorganisationer og administratorer, hvilket er væsentligt flere end i juli 2021, hvor 888 familier blev sat ud af deres bolig.

Ifølge BL kan stigningen være et "begyndende tegn på, at inflationen har gjort den økonomiske situation blandt flere almene beboere uholdbar", lyder det i analysen.

"Absolut sidste udvej" at smide pĂĄ gaden

I brancheorganisation Ejendomdanmark, der repræsenterer en lang række private udlejere, mærker medlemmerne også en stigning i antallet af lejere, der ikke kan betale deres husleje – dog er det "ikke alarmerende", fortæller administrerende direktør i Ejendomdanmark, Peter Stenholm.

- Problemet er, at udgifter til alt stiger mærkbart i øjeblikket – og særligt i forhold til energikilderne, hvor vores medlemmer kan blive nødt til at sende højere acontoopkrævninger til lejerne, siger han.

Peter Stenholm fortæller, at brancheorganisations medlemmer er bekymret for at skulle smide lejere ud. Han fastslår dog, at det altid vil være "absolut sidste udvej".

- De vil strække sig så langt, som det er muligt for at finde løsninger, så folk kan blive boende. De har ikke lyst til at have tomme boliger – overhovedet.

Bekymrede lejere

På den anden side af huslejeopkrævningen sidder de danske lejere, som er bekymrede for, at de ikke kan betale deres regninger til boligen. Det fortæller Lejernes Landsorganisation (LLO), der modtager et stigende antal henvendelser fra bekymrede lejere.

- Folk er pressede. Det er helt sikkert. Der er pres på især i den nederste del af boligmarkedet, og især i forhold til dem som i forvejen ikke har så mange midler – lavindkomstgrupper og enlige forsørgere, lyder det fra landsformanden i LLO, Helene Toxværd.

I organisationens hovedstadsafdeling har de modtaget et rekordstort antal henvendelser – særligt fra folk i privat udlejning der har frygtet, at deres husleje vil stige, fortæller Claus Højte, som er direktør i LLO’s afdeling i hovedstaden.

- Aftalen om huslejeloftet har dog taget noget af uroen af. Men vi ved ud fra historiske erfaringer fra finanskrisen, at der nu kommer en bølge af folk, der henvender sig til os, fordi de ikke kan betale deres husleje og deres energiudgifter, siger Claus Højte.

Hjælp som i 'Luksusfælden'

Men der er hjælp at få for lejere, der er på vippen til at blive hjemløse. Boligkontoret Danmark tilbyder nemlig hjælp til økonomisk trængte lejere – nærmest som det kendes fra TV3-programmet "Luksusfælden".

- Vi hjælper folk med budgettet, hjælper folk hvis de ikke har fået den rigtige boligsikring. Og så kigger vi på forbruget og hjælper nogle gange folk med at få solgt en dyr racercykel, eller hvad det kan være, så de kan få betalt deres huslejerestance, fortæller bestyrelsesformand Klaus Bentzen.

Det er en hjælp, der har vist sig rigtig nyttig for begge parter.

- Ud af 87 der i august skulle have været sat ud af deres bolig på grund af restancer, der redder vi de 81.

- SĂĄ det er kun seks, der bliver sat ud, siger Klaus Bentzen.