Lokalt

By ramt af kvalme og hovedpine: - Heller ikke sundt at sove op ad et lejrbål

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Både professor og Styrelsen for Patientsikkerhed understreger, at røgen ikke er sundhedsskadelig.

Styrelsen for Patientsikkerhed har hele weekenden meddelt, at røgen fra en brand på Studstrupværket ikke er farlig. Det samme gør den mandag.

Men flere borgere melder om gener i forbindelse med branden, der har varet siden torsdag.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med borgere fra flere steder på Djursland. Men særligt byen Studstrup, der ligger få hundrede meter fra det store kraftvarmeværk, er plaget.

Katja Sørensen er en af dem, der har fået hovedpine, kvalme og en sviende fornemmelse i halsen. Hun bor tæt på Studstrupværket, og familiens hus har flere gange været indhyllet i røg.

- Jeg har ondt i hovedet, jeg har kløe, og det svier i min hals, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om myndighederne har ret i, at røgen ikke er sundhedsskadelig.

- Jeg har aldrig hørt, at det var sundt at sove op ad et lejrbål fem dage i streg, siger hun.

Kan ikke være hjemme

Familien er ikke hjemme i deres hus det meste af dagen, men om aftenen tager de hjem for at sove. De har været heldige, at vinden er vendt i løbet af dagen, så de har kunnet sove i huset.

Hvis det relaterer sig til den brand, føler jeg ikke, at det er særligt betryggende

Helle Fyrgraf

Søndag kom Mia Avnsted hjem fra en rejse til et hus tydeligt mærket af røgskader. Hun nåede kun at være i sit hus i kort tid, før hun fik samme gener som Katja Sørensen.

- Vi var inde i huset i få timer, men vi fik hovedpine, kvalme og luftgener, siger hun.

De har forsøgt at lufte ud, men når vinden vender igen, er det tilbage til start, fortæller Mia Avnsted. Hun er heller ikke overbevist om, at det skulle være ufarligt at befinde sig i et hus, hvor røgen flere gange om dagen vender tilbage.

- Hvis man boede ved siden af et lejrbål, der blæste ind i hovedet, ville man nok også få det dårligt af det, siger hun.

Kom og mærk efter

Hun har inviteret Styrelsen for Patientsikkerhed til at komme på besøg, næste gang de skal ud og måle luftkvaliteten i området.

- Man er velkommen til at prøve at stikke hovedet ind i det hus, siger hun.

I den lokale Facebook-gruppe skriver mange andre om samme symptomer i forbindelse med branden, der begyndte torsdag i en silo med 56.000 tons træpiller. Østjyllands Brandvæsen vurderer, at det vil tage mindst en uge at slukke branden.

I øjeblikket forsøger brandvæsen og Ørsted at flytte så mange træpiller som muligt. Både for at kunne bruge dem senere, men også for at komme ned til branden, der er opstået i bunden af den enorme bunke træpiller. Indtil da må borgerne på hele Djursland leve med, at det er vinden, der styrer, hvem røgen rammer.

I den anden ende af Studstrup ligger Kaløvigskolen. Her arbejder Helle Fylgraf. Men ikke mandag, for hun har måttet melde sig syg på grund af kvalme og hovedpine, som har varet siden sidste uge.

- Jeg har følt mig ør i hovedet. Hovedpine og så har jeg haft bøvl med maven. Jeg har ikke kastet op, men jeg har kvalme, siger hun.

Mandag er hun stadig ør, selvom det er blevet bedre af at holde fri i weekenden. Hun bor selv i Lisbjerg, men tænker meget på sine kolleger og skolens elever.

- Hvis det relaterer sig til den brand, føler jeg ikke, at det er særligt betryggende, siger Helle Fylgraf.

Det er ikke noget, der bliver kronisk

Torben Stigsgaard, professor og ekspert i luftforurening

Beroliger

Torben Stigsgaard, der er professor og ekspert i luftforurening på AU Health, fortæller, at man kan føle akutte gener ved røg. Men han betrygger samtidig de berørte.

- Det er ikke noget, der bliver kronisk. Det er ikke noget, vi kan måle på befolkningen senere, siger han.

Der er dog flere grupper, der skal være særligt opmærksomme.

- Hvis man lider af astma, KOL eller hjertekarsygdomme, skal man være ekstra påpasselig, siger Torben Stigsgaard.

Han opfordrer ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed til, at man henvender sig ved egen læge, hvis man føler sig generet af røgen i en længere periode.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at de vurderer, om røgen udgør en sundhedsrisiko på baggrund af analyser af den aktuelle røgbane og målinger af kulilteindholdet i røgen.

Vurderingen er mandag middag, at røgen fortsat ikke udgør en sundhedsrisiko.