Priserne stiger

Voldsom elregning kan koste historisk kro livet

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Hilding Hvid driver en af de ældste og mest kendte kroer på Djursland. Men energikrisen kan koste Hotel Gjerrild Kro livet.

Hilding Hvid har haft travlt hele sommeren, rigtigt travlt.

Kunderne er vendt tilbage efter den to år lange coronakrise, og den rutinerede kroejer har kogt, stegt og kørt service for sine gæster som aldrig før.

Men der er skår i glæden. Skår, der i værste fald kan koste Hotel Gjerrild Kro livet efter 35 år i Hilding Hvids ejerskab. Kroens historie begynder i 1843, og det er dermed med sine 179 år på bagen en af landets ældste.

Det er livsnødvendigt, at vi har varer på køl og frost

Hilding Hvid

Fokus andre steder

Corona er nemlig afløst af krig i Ukraine, og de tilhørende hastigt stigende energipriser. Blandt andet på el.

I år har Hilding Hvid indtil videre brugt 170.000 kroner på strøm. Det er 115.000 mere end på samme tid sidste år, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han erkender, at han ikke har været hurtig nok til at holde nøje øje med priserne på el.

- Vores politikere har hele tiden sagt, at der går ikke lang tid, før vi har styr på Putin. Så strøm har jeg sgu ikke tænkt på. Fokus har været et helt andet sted efter to år med coronalukninger, siger Hilding Hvid.

Naiv

Kroejeren siger selv, at han nok har været en smule naiv. Selvom han har fået øjnene op for, at der skal spares på strømmen, er der ting, der ikke kan slukkes for og skrues ned, når man driver hotel og restaurant.

- Det er livsnødvendigt, at vi har varer på køl og frost, siger Hilding Hvid.

Han frygter, at energikrisen kan koste kroen livet, hvis der ikke kommer en løsning på de kraftigt stigende energipriser.

- Det kan jo blive, at vi er nødt til at lukke butikken, afskedige vores medarbejdere og lukke og slukke det hele, så der ikke er noget, der bruger strøm, siger Hilding Hvid.

_