Priserne stiger

Svært at skaffe træpiller på Bornholm

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Flere erhvervsdrivende på Bornholm har svært ved at skaffe træpiller til deres pillefyr. Kan de skaffe dem, er prisen høj.

Vinteren og kulden nærmer sig, og det skaber bekymringer på Bornholm, hvor energikrisen begynder at kunne mærkes. Blandt andet bruger nogle erhvervsdrivende på øen pillefyr til opvarmning. Pillerne er dog svære at skaffe, og kan man skaffe dem, er prisen høj.

Et af de steder er hos Bornholms Bilsyn på Borgmester Nielsens vej i Rønne. Her kan ejer Jesper Lodberg ikke få fat i de træpiller, han normalt opvarmer værkstedet med.

- Her er det berømte pillefyr. Jeg kan se, der er en halv tank tilbage. Jg venter med at starte fyret, til det bliver så koldt, at det er fuldstændig nødvendigt, siger ejer af Bornholms Bilsyn, Jesper Lodberg.

Jesper Lodberg har ikke kunne skaffe flere træpiller til sit fyr, men selv hvis han kunne, ville prisen være et problem.

- Sidste år gav jeg 1650 kroner for en palle, og jeg tror, atprisen nu ligger på mindst syv tusind kroner indtil videre. Nogle har spået, at prisen kommer op på omkring ti tusind, siger Jesper Lodberg.

Løsning: varmt undertøj

Det har Jesper Lodberg ikke økonomi til, og derfor er hans løsning at skrue ned for varmen.

- Sidste år der havde jeg omkring 18-19 grader, og jeg tror, jeg kommer ned på 15-16 stykker i år. Så det er på med varmt undertøj, lyder det fra Jesper Lodberg.

Bornholms Bilsyn er ikke de eneste, der får en koldere vinter. Også hos naboen Søren Peter Madsen, der driver autoværkstedet Borgmesterbiler, opvarmer man nemlig med træpiller.

- Der er den rest, der er tilbage, så håber vi, der kommer noget mere, så vi kan klare os, siger indehaver af Borgmesterbiler Søren Peter Madsen og peger ned i fyret.

Begge steder har man sidste år installeret varmepumper for at imødekomme den grønne omstilling, men fandt hurtigt ud af, at det heller ikke er en god løsning at bruge dem.

- Fordi elpriserne også er stukket sådan af. Selvfølgelig vil vi meget gerne være grønne, men der skal også være økonomi i det. Det skal kunne hænge sammen, siger Søren Peter Madsen.

Koldt eller dyrt

Uanset om varmepumperne tages i brug, eller om de erhvervsdrivende får skaffet flere træpiller, så bliver det koldt eller dyrt.

- Vi skal nok klare den - det tror jeg da nok. Men det kommer til at gøre nas, det gør det da på budgettet. Ingen tvivl om det, siger Søren Peter Madsen.

Derfor lyder der da også en klar opfordring fra Jesper Lodberg:

- På et eller andet tidspunkt må man da håbe, at regeringen strammer sig lidt an, og frigiver noget afgift både på strøm, benzin og brændstof.