Fjernvarmeværk hæver prisen med 220 procent
Formanden for Nykøbing Mors Fjernvarmeværk er ked af de stigende priser, men mener, at det er nødvendigt.
I fremtiden bliver det væsentlig dyrere at være kunde hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk, der leverer varme til 1940 kunder i Nykøbing.
Varmeværket har onsdag varslet, at prisen per megawatttime vil stige fra 625 kroner til omkring 2000 kroner inklusive moms – en stigning på 220 procent. Og forklaringen er de høje energipriser.
- Det er irriterende, men det er nødvendigt, når priserne stiger så gevaldigt, siger formanden for Nykøbing Mors Fjernvarmeværk, Ole Møller Knudsen.
Varmeleverandøren anvender i dag 50 procent naturgas, 35 procent el og 15 procent solenergi i produktionen.
Fjernvarmeværket vil i fremtiden fyre mere med biobrændsler, som vil betyde lavere priser, men det slår først igennem i 2024 og kommer dermed ikke forbrugerne til gode i den kommende fyringssæson.
Forbruger: Jeg synes, at det er vildt
En af de forbrugere, der kommer til at mærke prisstigningen, er Katja Nyring.
- Det kommer til at betyde, at vi i vintermånederne skal spare meget. Det er nogle rigtig høje priser på varme, vi skal til at betale. Jeg synes, at det er vildt, siger hun.
Fjernvarmeværket opfordrer på sin hjemmeside forbrugerne til at spare på energien, både når det kommer til opvarmning, men også på forbruget af vand og el.
- Vi er ikke herre over udefrakommende forhold. Vi bliver nødt til at have priserne fra forbrugerne til at hænge sammen med indkøbsprisen. Vi er kede af, at det er nødvendigt, men der er ikke noget at gøre ved det.
Prisstigningen gælder fra 1. januar 2023.
Markante prisstigninger
Mens man på Mors kan se frem til stigende priser, er billedet et helt andet i Assens på Fyn. Her slipper kunderne helt for årets sidste varmeregning.
Det skyldes, at Assens Fjernvarme dels igennem mange år har investeret i grønne løsninger som for eksempel solceller, vindmøller og et biomassefyret kraftvarmeværk, dels har tjent gode penge på at sælge grøn overskudsstrøm til elnettet.
Og spørger man Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for de knap 400 fjernvarmeselskaber i Danmark, vil der da også være store forskelle i danskernes fjernvarmeregninger den kommende tid.
- Vi ser lige nu fjernvarmeselskaber, der er i gang med at lægge deres budgetter og danner sig et overblik over fjernvarmeproduktionen for det nye år. Og de kigger ind i – ligesom vi alle gør – at prisen på især el og gas er steget kraftigt. Dermed vil der være forbrugere, der bliver ramt af prisstigninger på deres fjernvarme. For langt de fleste vil det dreje sig om en mindre prisstigning, men for nogle få vil prisudviklingen kunne mærkes markant, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, til TV 2.