Lokalt

Efter 31 år trækkes stikket for juletradition på Bornholm

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Der bliver ingen julebelysning på Gunni Andersens hus i Klemensker i år. Årsagen er prisen på el, der tvinger ham til at prioritere mad og varme.

I 31 år har Gunni Andersen hvert eneste år haft julebelysning på sit hus uden for Klemensker.

Men i år bliver det særlige lys- og juleshow, som Gunni Andersen over årene er blevet verdenskendt for på Bornholm, ikke sat op og tændt.

- Der bliver ikke noget julelys overhovedet, siger Gunni Andersen.

På grund af de stigende elpriser tør han simpelthen ikke fyre op for juletraditionen i år. Elregningen bliver for stor.

- Jeg synes, at det er kedeligt. Men man må sætte det lidt i perspektiv. Mad på bordet og varme i huset er trods alt vigtigere end julelys, siger Gunni Andersen.

Han har gennem årene brugt rigtig meget strøm og dermed også en hel del penge på den markante julebelysning.

Før han skiftede til LED-belysning, brugte han omkring 4000 kilowatttimer ekstra på julebelysningen i december. Selvom han de senere år har skiftet stort set al julebelysning ud, så det nu er LED-pærer, bruger han stadig omkring 700 kilowatttimer på julebelysningen i julemåneden.

De kilowatttimer må han nu spare for at holde styr på budgettet.

- Bare de 700 kilowatttimer er jo nok til en måneds forbrug, så det kan vi lige så godt bruge i januar måned, siger Gunni Andersen.

Nødt til at prioritere mad og pillefyr

På Bedegadevej har Gunni Andersen i mange år fyret med træpiller, og det har været en god forretning. Det er det langtfra nu, og derfor er familien nødt til at prioritere benhårdt og skære unødvendighederne fra.

- Jeg ser det sådan, at i stedet for at vi har noget lys, som sluger noget af budgettet, kan vi kan få købt nogle piller og få noget varme ind i huset til hele familien. Det må være mad og varme, der er førsteprioritet, siger Gunni Andersen.

Han er samtidig bekymret for den signalværdi, der vil være i at have et hus stående med fuldt blus på julelyset i hele december.

- Jeg synes, at det er et forkert signal at sende, at man fyrer op med en masse lys. Selvom det er hyggeligt, er det ikke så vigtigt, siger Gunni Andersen og fortsætter:

- Min mavefornemmelse siger mig, at det ikke er godt at gå ud og bruge en masse strøm, når der er problemer med at skaffe strøm, og det samtidig er så dyrt.

Han har allerede delt den mørke nyhed med familie, venner og netværk, og selvom der er udbredt ærgrelse over, at en juletradition, der går årtier tilbage, nu må slukke, har han kun mødt forståelse.

- Jeg håber, at de kan forstå min reaktion på det med den dyre el, men selvfølgelig bliver det kedeligt. Det bliver sort, men folk kan godt forstå det.

Et lys i mørket

Midt i mørket tænder han dog et lille lys. Julemanden, rensdyrene og alle lyskæderne bliver ikke smidt på genbrugsstationen, men får lov til at blive liggende i garagen. Her ligger de og venter på bedre tider, hvor elprisen er til at have med at gøre igen, fortæller Gunni Andersen.

- Jeg tror, at det bliver en mørkere jul, og folk er nok lidt bekymrede for strømregningen. Men jeg tror stadig, at der kommer lidt lys. Bare ikke her, siger han og fortsætter:

- Næste år skulle der helst være gang i julelyset igen.