Lokalt

Omstridt gasledning bliver 409 millioner kroner dyrere

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Atter en prisstigning – denne gang på 39 procent – har ramt den gasrørledning, som et flertal med regeringen i spidsen vil bygge til Lolland-Falster.

Planerne om en gasrørledning til Falster og Lolland bliver markant dyrere end først antaget.

Det fremgår af en redegørelse fra klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), som Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har modtaget fredag.

Der er i kroner og ører tale om en stigning på 409 millioner kroner – i tillæg til de 1,046 milliarder, projektet senest er opgjort til at koste.

Sådan lyder vurderingen nu fra Energinet, som er bygherre på dele af den 115 kilometer lange gasrørledning.

Den her regering står ved beslutningen om at lave gasrørledningen

Dan Jørgensen (S), klima- energi- og forsyningsminister

Energiministeren fastholder dog, at projektets fordele overstiger ulemperne fra de stigende priser.

- Det er jo en endnu bedre idé at gøre det i den situation, vi står i nu. Det har vist sig, at vi er helt afhængige af, at vi har en gasinfrastruktur i Danmark, som ikke er afhængig af andre lande, og hvor vi for eksempel kan transportere grøn biogas, som vi gerne vil erstatte Putins gas med, siger Dan Jørgensen til TV2 ØST og tilføjer:

- Den her regering står ved beslutningen om at lave gasrørledningen. Det er en utrolig vigtig beslutning for Lolland-Falsters erhvervsudvikling og den grønne omstilling i hele Danmark.

Revisionen af budgettet baserer sig alene på de tilbud, som Energinet har modtaget i forbindelse med anlægsprojektet, der blandt andet indebærer bæltkrydsninger af Storstrøm og Guldborg Sund samt ledningerne på land.

Den anden part i projektet, Evida, modtager først tilbud på deres del af projektet i næste måned. Derfor er der foretaget et estimat, som indgår i revurderingen på de godt 400 millioner kroner.

Jeg synes faktisk, det er ret uretfærdigt, at samfundet skal betale halvanden milliard til en virksomhed, så de kan blive ved med at forurene

Rasmus Helveg Petersen (R), formand for Klima- Energi- og Forsyningsudvalget

- Det er rigtig, det er mange penge, men jeg vil ikke kalde det et dyrt projekt, hvis man ser på, hvad vi kan bruge det her til, siger energiministeren og tilføjer:

- Vi skal jo lave en grøn omstilling, hvor vi kommer fri fra Putins gas – den er dyr, må man sige – og i stedet for bruge bæredygtig biogas, ligesom vi ved, at dele af vores industri ikke kan omstille sig, hvis ikke de får grøn biogas.

Vil droppe projektet

Anderledes ser det Radikale Venstre på projektet i lyset af prisudviklingen.

Her er Rasmus Helveg Petersen, formand for Klima- Energi- og Forsyningsudvalget, nu klar til at skrinlægge projektet.

- Den (gasrørledningen, red.) er jo mere end dobbelt så dyr nu, som da vi i Folketinget blev orienteret om den, og samfundsøkonomien i den har altid været dårlig, siger han og tilføjer:

- Jeg synes faktisk, det er ret uretfærdigt, at samfundet skal betale halvanden milliard til en virksomhed, så de kan blive ved med at forurene.

Ifølge udvalgsformanden burde man i stedet fokusere på at elektrificere fabrikken.

- Husk på, det der kommer til at ske med den her gasledning, det er at de ikke bliver elektrificeret, men at de bliver ved med at bruge fossile brændstoffer dernede, og det skal vi så betale for?

Det giver energiministeren dog ikke meget for. Han henviser til de investeringer, som virksomhederne – der kobler sig på rørledningen – ifølge ham agter at gøre, når det bliver muligt at få adgang til gasnettet.

- Hvis man er imod det her projekt, er man samtidig imod grønne investeringer for mellem fem og seks milliarder kroner.

Gasrørledningen er sat i værk for at sikre energiforsyningen til Nordic Sugars fabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster, der til sammen har 500 ansatte i Danmark.

- Det er meget vigtigt for os, at vi får gasledningen, fordi vi skal bruge den fremover til at sikre, at vi kan lave vores grønne omstilling, så vi kan komme over at bruge biogas, når vi kommer nogle år ud i fremtiden, siger Jesper Thomassen, der er administrerende direktør for Nordic Sugar i Danmark og Sverige.

I første omgang er det dog naturgas, som skal sendes gennem rørledningen. En gas som forårsager både CO2-udslip og som på nuværende tidspunkt handles til høje priser på grund af, Rusland har lukket for gassen til EU.

Kritikere har derfor ment, at sukkerfabrikken bør gå over til el og varmepumper i stedet for gas.

- Når vi snakker el, er det desværre ikke muligt, og det er ikke muligt inden for nogle overskuelige tidshorisonter. Vi har brug for nogle løsninger rimelig hurtigt, og biogassen er en rigtig god løsning, som spiller godt med gasledningen, og som gør at hele Lolland-Falster-området bliver i stand til at levere biogas til det danske gasnet, lyder modsvaret fra Jesper Thomassen.

Han peger samtidig på, at sukkerfabrikken generer nok bioaffald til, at fabrikken på sigt selv vil kunne skabe den biogas, som fabrikkerne har brug for. Her er gasrørledningen dog en forudsætning som en form for lager, da produktionen kører i sæsondrift.

Sukkerfabrikkerne kører i dag på kul og olie, hvor gasledningen skal gøre det muligt at lette den ellers CO2-tunge projektion. Fabrikkerne er således tilsammen de næststørste CO2-udledere i Danmark.

I den opjusterede pris for projektet indgår også en reserve på 129 millioner kroner i tilfælde af uforudsete hændelser og fordyrelser, fremgår det af orienteringen til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Gasrørledningen forventes at stå færdig i 2024.