Hotel d'Angleterre slukker for historisk tradition

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Hotel d'Angleterre dropper i år deres julebelysning.

Når julelysene tændes i år, bliver det uden nogen storslået juleudsmykning på Hotel d'Angleterre på Kongens Nytorv i København.

Det bekræfter hotellets pr- og kommunikationsmanager, Signe Thorup, mandag til TV 2 Lorry.

- Med tungt hjerte, men med forståelse for situationen, har vi i dag besluttet, at der ikke kommer til at være julebelysning på d’Angleterres facade i år, skriver hun i en mail til TV 2 Lorry.

Hotellets julefacade har år efter år siden 1995 været et vartegn i København, hvor det med forskellige temaer har tiltrukket mange mennesker. Både når de løftede sløret for årets tema og udsmykning og i resten af julen.

Julefacaden på d'Angleterre er vores julehilsen til byen og vores bidrag til at skabe en hyggelig og smuk atmosfære på Kongens Nytorv i den mørke tid

Signe Thorup, pr- og kommunikationsmanager

I 2020 blev traditionen dog aflyst på grund af coronapandemien.

Beslutningen om at droppe julebelysningen på facaden i år kommer, efter at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde i sidste uge fortalte, at man som konsekvens af energikrisen ville slukke lyset på offentlige bygninger og sænke temperaturen i bygningerne til 19 grader.

- Vi vil slukke for al udendørs belysning. Bygninger, der illumineres, fordi de er flotte at se på, men hvor det ikke har en praktisk betydning, skal altså ikke oplyses, lød det i den forbindelse.

Julehilsen til byen

Fluks efter udmeldingen meldte stormagasinet Salling ud, at man ville sløjfe og slukke for årets julelys i både Aarhus og Aalborg.

Og mandag har Hotel d’Angleterre således også besluttet at slukke for deres julelys.

- Julefacaden på d’Angleterre er vores julehilsen til byen og vores bidrag til at skabe en hyggelig og smuk atmosfære på Kongens Nytorv i den mørke tid, men i år, hvor alle må spare på energien, kommer der ikke til at være elektriske julelys på facaden, skriver Signe Thorup til TV 2 Lorry.

Flere kan følge trop

Mens det jyske stormagasin hurtigt var klar i mælet, og Hotel d'Angleterre tog beslutningen mandag, så står det anderledes til for en række københavnske handelsforeninger og virksomheder.

Her er man nemlig i gang med at træffe beslutningen om, hvorvidt og hvordan man skal begrænse brugen af julelys denne vinter. Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har foretaget.

Nedenfor kan du blive klogere på, hvordan Strøget, Tivoli og Magasin forholder sig til deres brug af julebelysning i år:

 1. Strøget

  Foreningen KBH Commerce & Culture (KCC) står for julebelysningen ved butikkerne på Strøget og i Indre By. De skriver mandag til TV 2 Lorry, at man i øjeblikket er ved at finde ud af, hvordan man kan justere juleudsmykningen.
   

  - I den nuværende samfundssituation, så bliver det en juleudsmykning med justeringer, som vi forventer at offentliggøre inden for kort tid, siger Michael Gatten, der er direktør i KCC, til TV 2 Lorry og fortsætter:
   

  - Julen er den allervigtigste tid på året for vores medlemmer i forhold til at hente den nødvendige omsætning. Mange forretningsdrivende er fortsat økonomisk hårdt ramt, både af følgerne af covid-19, af elpriserne, der stiger og stiger, og af inflationen, der buldrer afsted. Så det er altafgørende, at vi også i år kan sikre et stemningsfuldt, hyggeligt og besøgsværdigt København som rammen for den gode juleoplevelse med julegaveindkøb, café- og restaurantbesøg og unikke kulturoplevelser.

 2. Tivoli

  Hos Tivoli i København er der heller ikke taget endelig stilling til, om den traditionelle lysopsætning skal op i år. 
   

  Pressechef Torben Plank understreger, at Tivoli de seneste år er blevet langt mere energivenlig.
   

  - Vi er godt på vej med de omlægninger med hensyn til elforbruget, som vi har arbejdet med i en årrække. Vi kommer hele tiden til at kigge på, om det er klogt at gøre mere. Eksempelvis mulighed for at dæmpe noget belysning. Den plan er i proces herunder også Jul i Tivoli-sæsonen, skriver han mandag til TV 2 Lorry.

 3. Magasin du Nord

  I Magasin har man endnu ikke truffet en beslutningen om brugen af julelys denne vinter. Det udtaler Anita Holm, der er csr-ansvarlig i Magasin, i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.
   

  - Som rigtig mange andre er Magasin selvfølgelig også påvirket af de stigende energipriser. Vi kigger naturligvis på vores belysning, hvor vi skruer ned, slukker og skifter til LED, hvor det er muligt.
   

  - Vores belysning, rulletrapper, elevatorer, køleanlæg og så videre kører desuden heller ikke, når der ikke er behov for det. Vi er på nuværende tidspunkt ved at lave en plan for, hvordan vi håndterer energibesparelser fremadrettet.