Energikrise

Overvejer du at få en brændeovn? Så kan du vente i lang tid

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Det kan blive en kold vinter, hvis man har tænkt sig at få varmen fra en brændeovn. Det er nemlig vanskeligt for producenterne at følge med.

Offentlige institutioner, der skruer ned for varmen, og gadelygter der slukkes.

De stigende elpriser presser mange på pengepungen, og derfor kan tanken om en alternativ varmekilde lune.

Efterspørgslen på blandt andet brændeovne er steget markant i takt med priserne på olie og gas, og det giver pejsefabrikker- og butikker sved på panden.

På pejsefabrikken Hwam i Hørning har de svært ved at følge med den store efterspørgsel.

- Vi har ikke prøvet at være inde i sådan et boom, som vi er nu. Sidste boom må have været tilbage i 1980’erne, da oliekrisen var der, siger Stefan Hvam Pedersen, som er administrerende direktør i Hwam A/S.

Produktionen hos firmaet er steget med næsten 50 procent det sidste stykke tid, og de mange bestillinger giver problemer.

- Vi mangler ekstra hænder. Vi kunne godt køre et aftenskift i hele fabrikken, for at kunne få det hele igennem, men det ville heller ikke være nok, siger Stefan Hvam Pedersen.

Der er altså en bagside af den stigende efterspørgsel, og det er kunderne, der kommer til at betale prisen.

- Vi plejer at kunne levere inden for 14 dage, men nu er vi helt henne i medio 2023, så det er meget voldsomt. Men det er stort set hele branchen, som har leveranceudfordringer, siger Stefan Hvam Pedersen.

Skal bare spare nogle penge

Én af de butikker, der lige nu venter på flere brændeovne, er Jimex Pejse i Odder. Her mærker ejeren kundernes iver for at få fat i den alternative varmekilde

- Lige i øjeblikket er det kunder, der har problemer med energipriserne. Det er typisk dem med olie- og gasfyr, der vitterligt kommer ind og bare skal spare nogle penge, siger René Laursen, som er medejer af Jimex Pejse.

Han glæder sig på branchens vegne over, at brændeovne hitter efter flere år med dalende popularitet. Han er dog ked af, at det eneste han kan levere lige nu, er dårlige nyheder til kunderne.

- Det er træls, når kunderne kommer ind og er klar til at bruge penge, at vi først kan sælge en ovn om et halvt år.