Regions Sjællands akuttelefon skifter nummer

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Seks nuværende akuttelefonnumre samles i én fælles vagtcentral, så borgere i Region Sjælland fremover via et telefonnummer hurtigt kan få hjælp.

1. oktober går et nyt akutnummer i luften, der samler seks tidligere indgangskanaler for akutte henvendelser i regionen.

1818 er det nye nummer, og det får de cirka 716.000 borgere i Region Sjælland over 15 år besked om via e-Boks eller almindelig post.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Med det nye akutnummer skal personer – hvad end de skal have fat i lægevagt, skadestue eller psykiatrisk akutmodtagelse – fremover blot huske de fire cifre i stedet for de nuværende (og snart tidligere) akuttelefonnumre med otte cifre.

- Jeg er glad for, at vi gør det endnu nemmere at komme i kontakt med sundhedsvæsenet, når man som borger har akut brug for hurtig hjælp ved sygdom og skade. Hidtil har der været seks forskellige numre, der kunne være svære at huske. Det forenkler vi nu, så man kun skal huske på telefonnummeret 1818 – fire cifre, der øger tilgængeligheden og gør det lettere for borgerne, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Samtidig tjener de mange udsendte breve som en reminder til folk i regionen om, at man altså forsat skal taste 1-1-2 ved akut livstruende situationer.

Disse numre erstattes af 1818

  • Akuttelefon: 70 15 07 08
  • Lægevagten: 70 15 07 00
  • Sundhedsrådgivningen: 70 20 42 22
  • Psykiatrisk akutmodtagelse Roskilde: 58 53 75 00
  • Psykiatrisk akutmodtagelse Slagelse: 58 53 64 20
  • Psykiatrisk akutmodtagelse Vordingborg: 58 53 70 30

Fra 1. oktober 2022 skal man i stedet ringe til 1818.

Hvis man efter 1. oktober 2022 ringer til et af de akutnumre, der udgår, vil man få besked fra en telefonsvarer, at du i stedet skal ringe 1818.

Kilde: Region Sjælland

Spurgte flere end 1000 borgere

Det nye akuttelefonnummer blev besluttet tilbage i april måned af et enigt regionsråd, men kan først indfases om en måned.

I forbindelse med beslutningsprocessen modtog 1001 borgere i regionen et spørgeskema, som har været med til at belyse borgernes ønsker i forhold til det nye akutnummer.

Her pegede 78 procent af de adspurgte på 1818 som den bedste løsning.

Overgangen til 1818 sker samtidig med, at Region Sjælland overtager hele driften af lægevagten fra Praktiserende Lægers Organisation.

Det betyder, at når man fra 1. oktober kontakter lægevagten, vil både læger, sygeplejersker og særligt uddannede ambulancebehandlere være klar til at hjælpe. Lægevagten har ligesom i dag åben, når ens egen læge har lukket.

Nyt nummer – samme serviceniveau

I praksis bliver serviceniveauet i lægevagten dog ikke ændret, og umiddelbart er den største ændring for borgerne altså det nye telefonnummer 1818.

- Det er ikke sådan, så borgerne kommer til at opdage forskelle i lægevagten eller de andre akutte tilbud. Lægevagten vil for eksempel stadig kunne træffes 11 steder i regionen i fremtiden ligesom nu. Men fremover skal man kun huske ét akutnummer i Region Sjælland udover 1-1-2, siger praksischef Tina Haar fra Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland til TV2 ØST.

De 11 steder, hvor man efter telefonisk kontakt til lægevagten kan møde op og blive tilset af en læge, ligger i Roskilde, Køge, Holbæk, Ringsted, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Nykøbing Falster, Nykøbing Sjælland., Slagelse og Vordingborg.

Region Sjælland forventer, at omkring 656.000 borgere vil modtage brevet i løbet af torsdagen. De omkring 60.000 borgere, der ikke har en digital postkasse, vil i stedet modtage en printet version af brevet med posten.