Stigende priser gør ondt - mor og datter tvunget fra hus og hjem

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

De høje gaspriser har tvunget en familie fra Stenlille til at flytte i telt. Nu håber de, at landspolitikerne vil tage affære.

- Det her er vores hjem, siger Zenia Kornum fra Stenlille ved Sorø og slår armene ud og peger på et telt.

I mere end en måned har hun sammen med sin datter boet på en campingplads, og det er ikke, fordi de er vilde med campinglivet.

- Andre ville tænke: "Fedt, camping". Det synes jeg ikke. Det her er ikke ferie. Det er hverdag nu, og det er ikke sjovt, siger Zenia Kornum, og datteren tilføjer:

- Det er koldt om natten, og jeg tør ikke gå på toilettet, fordi der nogle gange er fulde mennesker lige uden for toilettet. Jeg kan ikke lave mine lektier, for der er ikke noget internet, siger Kasia Kornum.

Familien måtte i midten af juli sige farvel til det hus, de lejede, og i stedet flytte i et telt.

Seksdobling af prisen på gas

Beslutningen om teltet kom, fordi Zenia Kornum, der får førtidspension efter en alvorlig trafikulykke, ikke længere kunne betale de regninger, der ville komme på den gas, som varmede huset op.

Zenia Kornum har tidligere fortalt, at hun inden prisstigningerne på gas betalte omtrent 2500 kroner hver tredje måned. Kort før familien flyttede i telt, var regningen vokset til 6500 kroner i kvartalet.

Det er simpelthen omstændighederne, der har tvunget mig til at gøre de her ting

Zenia Kornum, Stenlille

Videncentret Bolius fortæller, at der i fyringssæsonen 2022-23 er udsigt til gaspriser på mellem 30 og 35 kroner per kubikmeter.

Det er en seksdobling af prisen i forhold til for tre år siden.

Intet andet valg

Livet i teltet er besværligt, men Zenia Kornum kan stadig ikke se, at hun havde andre valg:

- Det er simpelthen omstændighederne, der har tvunget mig til at gøre de her ting, og det gør mig rigtigt ked af det, når jeg kan se, at min datter falder grædende sammen om morgenen, og det hele er vådt, og jeg bliver ved med at sige: "Vi skal nok klare den, skat. Det skal nok gå alt sammen". Men det er superhårdt, når det går ud over ens barn, siger Zenia Kornum.

Ifølge Zenia Kornum har hun flere gange forsøgt at få hjælp hos Sorø Kommune, da hun kunne se, at hun ikke kunne betale gasregningerne, men hun oplevede ikke, at kommunen var til hjælp.

- Jeg ringede derop, og der blev jeg spurgt, om jeg ikke kunne flytte hjem til noget familie, eller om jeg kunne flytte på campingplads.

Så kommunen spurgte, om ikke du kunne flytte på campingplads?

- Ja.

Sorø Kommune vil ikke stille op til interview

Sorø Kommune har ikke ønsket at stille op til interview, men i et skriftligt svar skriver Sandra Oemig, der er leder af Sorø Borgerservice:

- Jeg vil gerne opfordre alle, som oplever, at deres økonomi bliver presset af de stigende energipriser, til at kontakte kommunen, før man tager drastiske skridt som for eksempel at opsige sin bolig. Vi vil meget gerne give råd og vejledning om, hvordan man kan søge om tilskud til at betale sin varmeregning.

Der er flere, der bliver hårdt ramt, og det er selvfølgelig et samfundsproblem

Lone Buchard, Projektchef, Økonomi- og gældsrådgivning, Forbrugerrådet Tænk

Hos Forbrugerrådet Tænk, der blandt andet vejleder økonomisk trængte familier, ser de med stor alvor på de store prisstigninger overalt i samfundet. Især når vi igen skal til at skrue op for varmen.

- Det kommer til at betyde, at der er flere, der bliver hårdt ramt, og det er selvfølgelig et samfundsproblem. Det må man sige, at det er det, siger Lone Buchardt, der er projektchef for økonomi- og gældsrådgivning hos Forbrugerrådet Tænk.

Forventer du, at der er flere, der kommer til at gå fra hus og hjem?

- Det er da potentielt en absolut risiko, det må jeg sige, siger Lone Buchardt.

Zenia Kornum oplever, at der er mange, som er hårdt ramt på økonomien, og derfor vil hun have, at landspolitikerne tager affære.

- Jeg kender flere, som har måtte rykke ud i deres campingvogne, og derfor mener jeg, at regeringen må skride ind nu. Vi har hørt, at alting stiger, og vi har hørt, at vi får en varmecheck på 6000 kroner, men det er som at tisse i bukserne: Det varmer i ti sekunder, og så bliver det rigtig koldt.

Fra 1. september er det ikke længere lovligt at bo på campingpladsen. I stedet har noget familie tilbudt Zenia Kornum et værelse på ti kvadratmeter, hvor hun kan bo midlertidigt med sin datter.