Lokalt

Leverandør af træpiller kimes ned: - Der er panik i markedet

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Der er panik på træpillemarkedet. Branchen forudser en kold vinter for op mod 100.000 forbrugere, der nu kimer leverandørerne ned.

Kort før middag landede fire paller træpiller hos Randi Schmidt i Vibøge på Als.

Mandag bestilte hun 10 paller af 900 kilo, men i løbet af fredagen blev hun bekymret over, om hun nu også kunne få de bestilte varer.

- Jeg havde hørt, at der var begyndende forsyningsproblemer, og jeg begyndte at frygte for mine træpiller. Så jeg ringede til min leverandør, der forsikrede mig om, at de var på vej, siger hun.

Kort tid efter stod de første paller i laden.

- Og det er jeg glad for, siger Randi Schmidt, der kan se frem til at modtage de resterende seks paller inden mandag.

Afhængig af træpillerne

Randi Schmidt er i dag pensionist og bor på en større gård på Sydals sammen med sin mand. Siden 2009, hvor det gamle halmfyr brændte, har de fyret med træpiller. De bruger mellem 12 og 14 tons om året på at varme det 650 kvadratmeter store hus op.

- Hvis man står og overvejer, om man skal bestille, så er mit bedste råd: Bestil nu

Ole Hjaltelin, indehaver af Hjaltelin Aps

- Vi har altid været glade for at fyre med træpiller og har aldrig oplevet noget lignende. Men jeg nåede da lige at overveje, hvad vi skulle gøre, hvis vi ikke kunne få vores træpiller, siger hun og fortsætter:

- Vi kan ikke få fjernvarme her, hvor vi bor, så vi skulle så have skiftet pillefyret ud til noget helt andet.

Prisen i top og lagrene i bund

Situationen er ekstraordinær.

Og det har fået Associationen Dansk Biobrændsel (ADB), der er brancheforening for en række af Danmarks største importører af biomasse, der til sammen står for salget af cirka 40 procent af det danske træpilleforbrug, til at sende et bekymringsbrev til klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Til vinter risikerer Danmark at løbe tør for træpiller til opvarmning af cirka 100.000 private hjem, lyder det i brevet.

- Vi ser ind i, at nogle kommer til at fryse. Det er uhyggeligt, at det skal være på den måde, men jeg kan ikke se, at det kan være anderledes, siger formand Henrik Nørbo Mosegaard til TV 2.

Den udmelding har i dag fået hundredvis af bekymrede syd- og sønderjyske kunder til at kontakte deres leverandører.

En af dem er Hjaltelin Aps, der står for cirka 10 procent af salget af træpiller til private i Danmark.

- Vi bliver kimet ned af kunder, der vil fremrykke deres bestilling. Der er panik i markedet, og mine kunder vil gerne sikre sig frem til påsken 2023, siger indehaver Ole Hjaltelin, der også er bestyrelsesmedlem i ADB.

- Lige nu holder alle på træpillerne, og det er svært at støve mere op i markedet. Hvis jeg ikke kan skaffe flere træpiller, så er mine lagre tomme omkring efterårsferien, lyder det fra Ole Hjaltelin.

Han oplyser, at prisen på træpiller er steget til det femdobbelte på halvandet år. Og der er ingen udsigt til faldende priser. En af årsagerne til pillernes himmelflugt skyldes kraftvarmeværkernes store brug af piller til fremstilling af strøm og varme.

- Hvis man står og overvejer, om man skal bestille, så er mit bedste råd: Bestil nu.