Lægerne ville amputere benet, men så kom han i tanke om en artikel

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Sygehuset var klar til at amputere Mogens Hedetoft Kristiansens ben over knæet efter flere blodpropper.

- Det hele var egentlig planlagt, der var målt op på benet, det skulle amputeres lige over knæet, fortæller Mogens Hedetoft Kristiansen.

- Det var så chokerende. Jeg var så dybt rystet, at jeg slet ikke kunne tænke klart, fortæller han.

I februar 2021 fik Mogens Hedetoft Kristiansen fra Tølløse flere blodpropper i sit venstre ben, og han blev opereret på Rigshospitalet. Men han blev ved med at danne blodpropper, venstre fod var kold, som stod han på is, og han havde mange smerter.

Til sidst indstillede lægerne ham til amputation af venstre ben. Det skulle ske på Holbæk Sygehus. Men om natten op til amputationen lå han søvnløs.

- Jeg havde et mylder af tanker, men lige pludselig så kom jeg i tanke om, at jeg havde læst om Kolding Sygehus nogle år tidligere et eller andet sted i et venteværelse, fortæller han.

Artiklen var skrevet af en karkirurg på Kolding Sygehus.

- I den artikel stod der noget om, at der sker alt for mange benamputationer i Danmark, og karkirurgen skrev, at hans mål var, at når folk skulle lægges i kisten, så skulle det være med to ben. Så tog jeg en beslutning, siger han.

Ville selv bestemme

Mogens Hedetoft Kristiansen tog imod TV2 ØST i sit hjem i Tølløse sammen med sin kone, Gerda Bjørnebo Kristiansen. De har et godt liv, de tager på rejser, til fester og er sammen med familien. Og så er Mogens Hedetoft Kristiansen inkarneret golfspiller, som han spiller to dage om ugen.

Da parret sad i deres sofa og fortalte deres historie, udbrød Mogens Hedetoft Kristiansen pludseligt:

- Ved du, hvad jeg sidder og tænker på, Gerda? Nu sidder vi her side om side. Kan du forestille dig, at jeg havde siddet med sådan en stump ben her? lød det, mens han strøg hånden hen over benet lige over knæet.

For om morgenen på dagen, hvor Mogens Hedetoft Kristiansen skulle have haft amputationen, fortalte han lægerne, at han ville henvises til Kolding Sygehus.

I første omgang var de ikke begejstrede. De gav udtryk for, at Mogens Hedetoft Kristiansen spildte deres tid. Men han holdt på sit og slog på, at der er frit sygehusvalg.

- Jeg bruger som regel ikke en grov tone, men hvis man presser mig hårdt, kan jeg godt bide fra mig. Så jeg fortalte ham, at det var mig, der bestemte, siger han med alvor.

Fandt alternativ løsning

Mogens Hedetoft Kristiansen fik henvisningen, og da han kom hjem, kontaktede han Kolding Sygehus og forklarede situationen. Tre dage efter fik han en tid, hvor han mødte en læge, der som det første scannede ham.

- Lægen havde en alternativ løsning. Det var, at vi skulle se, om det lykkedes med at danne nye årer. Det med smerterne kunne vi ordne med medicin.

Så fremfor at få anbefalet en amputation, blev Mogens Hedetoft Kristiansen sendt hjem med besked om, at han skulle gå så mange ture, han kunne og træne benet.

- Jeg kunne ikke gå langt. Men lægen sagde, at jeg skulle holde nogle pauser og så fortsætte, også selvom det gjorde ondt, siger han.

Efter tre måneder blev han igen undersøgt og scannet på Kolding Sygehus.

- Jeg havde fået varmen i mit ben, og smerterne var væk. Det var jo positivt. Han sagde, at det så rigtig fint ud, Han stillede spørgsmål til mine tæer, varmen i fødderne, siger Mogens Hedetoft Kristiansen.

Forening efterlyser retningslinjer

En rapport fra Danske Regioner, der blev offentliggjort i sidste uge, viste, at regionerne i Danmark har en vidt forskellig tilgang til amputationer af ben. Region Sjælland er den region, der amputerer flest ben. Og patientjournaler fra 2019 til 1. halvår af i år skal nu gennemgås for at se, om amputationerne kunne være undgået.

For Amputationsforeningen viser Mogens Hedetoft Kristiansens historie, at der i høj grad er brug for, at der bliver udarbejdet nationale retningslinjer for amputation og karkirurgiske indgreb, så regionerne får en ensartet tilgang:

- Hvis de forskellige læger og hospitaler arbejdede mere sammen om at lave nogle guidelines, så ville man jo også opdage, at der er de her "mirakelhistorier" rundt omkring, og så kunne man tage afsæt i dem og se, om der er noget, man kan kopiere. Det er er så forfærdeligt, at der er så store forskelle rundt omkring i landet, siger Marianne Palm, der er formand for Amputationsforeningen.

- Der kan være mange gode grunde til at give en amputation, det må vi ikke glemme, og jeg tror, at alle i sådan en sag har gjort, hvad de kunne, og hvad, de troede, var bedst muligt. Så for at lyde som en politiker, så må vi tænke fremad og sørge for, at de her guidelines og erfaringer bliver bredt ud i hele landet for at undgå, at man amputerer, siger Marianne Palm.

TV2 ØST har kontaktet Sundhedsstyrelsen for at spørge dem, hvad de mener om, at der er forskellige tilgange til behandlingen, og vi har modtaget et skriftlig svar fra enhedschef Agnete Vale Nielsen:

- Det er vi ikke tilfredse med, og der er behov for, at vi sammen med regionerne får taget ordentligt hånd om det her, så vi kan sikre ensartet kvalitet for patienter i hele landet, skriver styrelsen.

- I rapporten (fra Danske Regioner. red.) kan vi se, at det er lykkedes for Region Nordjylland og Region Hovedstaden at reducere antallet af amputationer. Det kan tyde på, at en ændring af eksempelvis klinisk praksis, kultur og kapacitet virker. Men der kan være mange faktorer, der påvirker antallet af amputationer, og derfor er det vigtigt, at man fagligt kommer et spadestik dybere. Vi vil i første omgang drøfte rapporten med alle fem regioner på møde i Det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning i september og derfra vurdere, hvad der er behov for fra national side, skriver Agnete Vale Nielsen.

Afsluttet med benet i behold

Det er nu halvandet år siden, at lægerne ville amputere Mogens Hedetoft Kristiansens ben.

- Jeg er helt sikker på, at de læger, som jeg har været i kontakt med, de har taget deres beslutninger om mig op til overvejelse. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg har ingen kritik af dem. Der er ikke nogen, der har gjort noget og haft en holdning og mening for at skade mig. Men det, jeg angriber, er, at man har forskellige meninger om det i et lille land. Færdselsreglerne er ens i Danmark, også på øerne. Men sygehusene og regionerne har deres regler. Det forstår jeg ikke, siger han.

Mogens Hedetoft Kristiansens blev efterfølgende telefonisk fulgt af lægen fra Kolding, og han er nu afsluttet med besked om at kontakte sygehuset, hvis benet igen driller.

- Jeg kunne være endt på plejehjem sammen med en masse senile eller på kirkegården, hvis jeg ikke havde læst den artikel. Det påvirker mig stadig meget. Men jeg bruger mine ben alt dét, jeg kan komme afsted med og er i godt humør og glad for livet, siger han.