Sjælden stjernehaj fanget

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

En fisker fik i weekenden et noget usædvanligt dyr i garnet. Nu bliver den udstillet på Statens Naturhistoriske Museum.

Brian Kjølhede var i weekenden taget en tur på havet ud for Thorsminde for at fange makrel. Han kom dog hjem med noget mere end det. I garnet var der en sjældenhed – nemlig en stjernehaj.

- Jeg kender den jo kun fra litteraturen og fra billeder. Jeg har jo aldrig selv fanget en, så det var jo stort at fange den, og nu glæder det mig, at den kan komme ned til Fiskeriets Hus lige og blive vist frem, så folk faktisk kan se en stjernehaj, siger Brian Kjølhede, der er bierhvervsfisker.

Da Brian Kjølhede blev opmærksom på, hvad der var havnet i garnet, forsøgte han forgæves at holde den i live i kutterens dam.

- Det er en havart. Den kunne ikke tåle det her brakvand, og det her lune vand fra fjorden af, så den døde desværre, fortæller Brian Kjølhede.

Stjernehajen

  • Stjernehajen har fået sit navn efter de hvide prikker – eller stjerner om man vil – hajen har langs hele ryggen.
  • Indtil årtusindskiftet var der kunne fanget tre stjernehajer i Danmark. Det var i 1904, 1926 og 1996.
  • Nu bliver der cirka fanget én om året.
  • Normalt lever stjernehajen længere syd på. At den ses oftere nu, kan skyldes varmere havvand. Alternativt kan det være fordi, at nogle rovfisk – som eksempelvis torsken - forsvinder, og derfor giver plads til andre.
  • Stjernehajen lever primært af skalddyr.

Får evigt liv

Da stjernehajen kom i havn, blev den lagt på is, og nu er den kommet til Fiskeriets Hus i Hvide Sande. Her er man rigtig glade for, at stjernehajen kigger et smut forbi.

- Vi er helt oppe at køre over, at vi kan få lov til at være mellemstation for sådan en flot haj, siger Jonna Larsen, der er daglig leder i Fiskeriets Hus.

Når hajen er blevet klappet og kigget på af gæsterne, skal den videre til Statens Naturhistoriske Museum.

- Jeg synes altid, det er spændende, når der dukker et eller andet op, vi ikke hører om ret tit, siger Henrik Carl, der er fiskespecialist hos Statens Naturhistoriske Museum.

Og museet sørger for, at den sjældne hajart ikke døde forgæves.

- Vi konserverer den i formalin og opbevarer den i sprit, og der kan den holde sig i hundredvis af år og blive brugt til forskning og undervisning, siger Henrik Carl.

- Det er da skidegodt. På den måde kommer den til gavn, selvom den døde, siger Brian Kjølhede.

Stjernehajen måler 96 centimeter og vejer 3,4 kilo.